Hranilnik električne energije je ključ do celovite samooskrbe


V smeri zelene prihodnosti moramo vse bolj intenzivno razmišljati o tem, kako postati čim bolj samooskrbni. Prvi korak na poti do energetske samooskrbe in nižjih stroškov je zagotovo investicija v sončno elektrarno, nedvomno pa je za tem nujna tudi nadgradnja oziroma dodatna optimizacija, ki jo predstavlja hranilnik električne energije. V zadnjem času je le-ta požel veliko zanimanja, saj tako v domovih kot podjetjih prinaša številne koristi ter nudi rešitve na mnogih področjih.

Delovanje in koristi

Hranilnik električne energije je baterija, ki vsebuje vso potrebno krmilno elektroniko, s katero lahko shranjuje energijo, ki jo proizvede sončna elektrarna. Shranjuje lahko tudi energijo iz omrežja, recimo takrat, ko je čas nižje tarife. Nato se lahko ta energija uporabi v času višje cene ter porabe elektrike.

Hranjeno električno energijo lahko porabljamo 24 ur na dan in tudi v primeru izpada električnega toka, saj v tem primeru sistem namreč vzpostavi samostojno omrežje, ki zagotavlja nadaljnjo oskrbo z elektriko.

Kako deluje

Hranilnik električne energije deluje tekom celega dne in tako se ustvarja neka dnevna dinamika proizvodnje ter porabe hranjene električne energije.

Zjutraj

Ob vzhodu sonca začne sončna elektrarna proizvajati električno energijo. Vendar pa energija, proizvedena v jutranjih urah, večinoma ne pokriva celotnih energijskih potreb gospodinjstva. Zato je tukaj hranilnik električne energije, ki preostalo energijo zagotovi iz zaloge energije, ustvarjene prejšnjega dne.

Tekom dneva

Večina proizvedene energije izvira iz tiste, ki jo sončna elektrarna proizvede čez dan. Hranilnik električne energije učinkovito hrani presežke in ko je povsem napolnjen, se ti presežki oddajo v javno električno omrežje. Bistveno je tudi nižanje koničnih moči – energija se lahko shranjuje (tudi iz omrežja) takrat, ko ni potreb po veliki moči, uporabi pa se potem lahko takrat, ko so te zahteve visoke. Potemtakem lahko ima priključek nižjo obračunsko moč, v primerjavi z močjo, ki bi bila potrebna brez hranilnika.

Zvečer in ponoči

Ker sončna elektrarna najmanj ali nič električne energije proizvaja ravno v času, ko je potreba po njej največja, nam ravno hranilnik električne energije omogoča porabljanje shranjene energije, proizvedene čez dan.

Hranilnik električne energije učinkovito shranjuje energijo, ki jo čez dan proizvede sončna elektrarna

Koristi

Ker trenutne razmere na energetskem trgu ne narekujejo zanesljivih napovedi stroškov električne energije, hranilniki električne energije predstavljajo veliko priložnosti:

  • Shranjevanje električne energije za kasnejšo rabo (hranilnik električne energije shranjuje elektriko, ki jo sončna elektrarna proizvede čez dan, ki jo lahko učinkovito uporabimo denimo v nočnem času)
  • Povečanje samo-porabe lastne proizvedene električne energije
  • Prilagajanje odjema električne energije
  • Izogib koničnemu odjemu
  • Zagotovitev rezervnega napajanja v primeru izpada oskrbe z elektriko iz omrežja
  • Prihranek pri stroških

Če povzamemo, optimizacija samo-porabe hranilnika električne energije omogoča bolj učinkovito uporabo lastno proizvedene električne energije. Hranilnik omogoča shranjevanje energije za uporabo v času, ko jo potrebujemo (ponoči ali ko naprava ne proizvaja elektrike). Uporaba hranilnika omogoča izravnavo konic povpraševanja po električni energiji iz javnega omrežja, kar zmanjšuje stroške oskrbe. Prav tako pa se lahko uporablja kot vir rezervnega napajanja v primeru izpadov oskrbe z električno energijo.

Hranilnik električne energije je lahko uporaben tudi za prilagajanje odjema energije in zmanjšanje stroškov v času, ko je elektrika najdražja. V kombinaciji s proizvodno napravo za obnovljivo energijo omogoča otočno oskrbo z električno energijo. Poleg tega hranilnik omogoča nadzor polnilnih postaj za električna vozila, kar izboljšuje njihovo učinkovitost. Sistem hranilnika lahko služi tudi kot sredstvo za razbremenitev preobremenjenega distribucijskega omrežja.

Uporaba

V gospodinjstvih

Izboljšanje samooskrbe

Pri omejeni priključni moči elektrarne se kot rešitev ponuja hranilnik električne energije, s katerim se lahko poveča moč in proizvodna zmogljivost sončne elektrarne.

Energetska neodvisnost

V primeru, da želite biti energetsko neodvisni in nimate dostopa do omrežja, vam bo hranilnik električne energije v kombinacije s sončno elektrarno omogočal otočno oskrbo. Poleg tega bo predstavljal tudi trajnostno alternativo otočni oskrbi električne energije v primerjavi z dizelskim električnim agregatom.

E-mobilnost

V primeru hrambe električne energije v hranilnik električne energije, lahko elektriko v domači polnilnici učinkovito porabite za polnjenje svojih električnih vozil.

Shranjena električna energija veča energetsko samooskrbo

V podjetjih

V smeri dolgoročne stabilnosti in poslovne uspešnosti sta ključnega pomena tudi nižanje stroškov oskrbe z električno energijo ter zagotavljanje večje energetske neodvisnosti. In ravno hranilnik električne energije lahko predstavlja dolgoročno rešitev, ki jo podjetje v tej smeri potrebuje.

Dejstvo je, da še nekaj let nazaj so bili sistemi, kot so hranilniki električne energije, nekaj skoraj nemogočega. Zato njihov pojav predstavlja res nadvse velik in pomemben premik v smeri sprememb za naš planet in okolje, v katerem živimo.

Zadnji prispevki