Cena sončne elektrarne na ključ – kako ugodna je?


cena sončne elektrarne na ključ

Pridobivanje električne energije s pomočjo alternativnih virov se vse bolj širi v naš vsakdan in prinaša vedno nove možnosti za samooskrbo z električno energijo. Izkoriščanje naravnih virov, med katerimi je v zadnjih letih še posebej v porastu sončna energija, ni le okolju prijazno, temveč bo pustilo tudi občutno razliko v vaši denarnici. Sončna elektrarna je dolgoročna investicija, s katero boste znižali stroške električne energije vse do 75 % odstotkov, dolgoletne garancije pa so zagotovilo, da bo sončna elektrarna delovala tudi do 30 let. Cena sončne elektrarne na ključ je lahko s pomočjo subvencije Eko sklada še ugodnejša in vam celotno investicijo povrne že v 10 letih. Sončna elektrarna je še posebej priporočljiva za tiste z večjimi potrebami po električni energiji in za gospodinjstva, ki svoje domove ogrevajo s toplotno črpalko ali IR paneli, vse pogosteje pa tudi za polnjenje električnih avtomobilov.

Kaj je sončna elektrarna na ključ in kako deluje?

Sončna elektrarna na ključ je podobno kot hiša na ključ projekt, pri katerem ne boste zgubljali živcev z vso papirologijo, temveč vam bo vse to uredil izbrani ponudnik, ki opravi vse izračune, pridobi potrebna dovoljenja in projektno dokumentacijo, uredi financiranje in subvencijo eko sklada, predstavi, kakšna je okvirna cena sončne elektrarne na ključ, sklene morebitno zavarovanje zanjo, seveda pa poskrbi tudi za končno izvedbo in vzdrževanje sončne elektrarne. Cena sončne elektrarne na ključ navadno vključuje tudi montažo – gradbena dela so hitra, minimalna in enostavna, montaža pa v povprečju traja le en dan.

Princip delovanja sončne elektrarne na ključ je povsem enostaven – sončne celice zbirajo sončno energijo in sončevo elektromagnetno valovanje pretvorijo v enosmerni električni tok. Sončna svetloba namreč povzroči gibanje elektronov v sončni celici, kar generira enosmerni električni tok, ta pa se nato s pomočjo razsmernika spremeni v dvosmernega in potuje v omrežje. Sončna energija je popolnoma brezplačna in celotna investicija se vam tako povrne v razmeroma kratkem času.

Zakaj se odločiti za sončno elektrarno na ključ?

Ne samo da sončna elektrarna prinaša samooskrbnost z električno energijo, z izbiro sončne elektrarne boste tudi pomembno prispevali k ohranjanju narave in izkazali svojo skrb za danes vse bolj obremenjeno okolje. Gre za varno naložbo z zelo nizkim tveganjem in cena sončne elektrarne na ključ zato naj ne bo glavno merilo pri odločitvi za sončno elektrarno. Tudi vzdrževanje sončne elektrarne in njeni obratovalni stroški so minimalni, za vse to pa namesto vas poskrbi ponudnik, pri katerem ste izbrali sončno elektrarno. Z namestitvijo sončne elektrarne se za okoli 5 % poviša vrednost vaše nepremičnine, stroški za porabljeno električno energijo pa se znižajo za več kot polovico.

Cena sončne elektrarne na ključ in možnosti financiranja

Naložba v sončno elektrarno je kljub nekoliko višji začetni investiciji najboljša odločitev, če želite prihraniti pri stroških električne energije in se prenehati jeziti ob ponavljajočih se nenačrtovanih izpadih iz omrežja. Cena sončne elektrarne na ključ je odvisna od več dejavnikov:

  • Dimenzij in kapacitete sončne elektrarne

Cilj vsake sončne elektrarne je njen čim bolj optimalen izkoristek, zato je treba pri načrtovanju natančno preračunati, kakšna je vaša letna potreba po električni energiji oz. njena poraba. Razmišljati morate, ali se bo ta poraba v prihodnje morda še povečala, če npr. načrtujete vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje. Cena sončne elektrarne na ključ se določi glede na nazivno moč elektrarne, v povprečju pa velja, da 4-članska družina v stanovanjski hiši s površino okoli 200 m2 porabi približno 5.000 kWh električne energije letno, pri čemer je poraba odvisna tudi od vrste oz. načina ogrevanja. Okvirna cena za eno kWh  je med 2.000 in 3.000 €, za nakup z vključeno montažo pa cena sončne elektrarne na ključ tako znese med 8.000 in 11.000 €. Pri točnih dimenzijah sončne elektrarne vam bo svetoval ponudnik, seveda pa so te odvisne tudi od lege objekta, naklona strehe, števila sončnih dni ipd. Še ena prednost je ta, da so sončne elektrarne modularne, zato jih lahko kasneje, če se pojavi povečana potreba po električni energiji, dokupite in povečate zmogljivost vaše sončne elektrarne.

  • Vrste sončnih celic

Na tržišču je mogoče dobiti različne vrste sončnih celic, vse pa so izdelane iz silicija in zato tudi popolnoma razgradljive. V splošnem lahko izbirate med monokristalnimi in polikristalnimi silicijevimi celicami – monokristalne so sicer nekoliko dražje, vendar dosegajo boljši izkoristek sočne svetlobe – ta znaša med 15 in 17, 5 %. Polikristalne so cenejše, a dosegajo tudi manjši izkoristek, ki se giblje med 13 in 15 %. Še ena možnost so posebni sledilni moduli, vgrajeni v sončne celice z namenom, da sledijo soncu in dosežejo maksimalni izkoristek sončne energije, a so zaenkrat še precej dragi. Cena sončne elektrarne na ključ je tako odvisna tudi od dodatnih elementov, vgrajenih v sistem sončne elektrarne.

  • Možnosti pridobitve nepovratnih sredstev

Subvencija eko sklada je odlična spodbuda za nakup sončne elektrarne, saj lahko že v osnovi občutno zniža začetno investicijo. Tako je lahko v kombinaciji z ugodnim kreditom cena sončne elektrarne na ključ povsem sprejemljiva. Kot že omenjeno za vso potrebno dokumentacijo za sofinanciranje poskrbi ponudnik sončne elektrarne, subvencija pa znaša 20 % celotne naložbe. Pri tem velja omejitev 180 € za 1 kWh moči, najvišja moč pa je omejena na 11 kWh. Ob najvišji dodeljeni subvenciji se tako cena sončne elektrarne na ključ zniža za kar 1.980 €.

Slovenija velja za deželo na sončni strani Alp, kar potrjuje tudi dejstvo, da je v Sloveniji v vseh regijah čez vse leto dovolj sončnih dni za postavitev sončne elektrarne, ki se vam bo izplačala. Sonce je obnovljiv, trajen in brezplačen vir energije, ob premišljeni zasnovi in uveljavljanju subvencije pa je tudi cena sončne elektrarne na ključ privlačna naložba za vašo brezskrbno prihodnost.

Zadnji prispevki