Cena sončne elektrarne je odvisna od številnih faktorjev


cena sončne elektrarne

Oskrba s trajnostnimi in obnovljivimi viri energije ima vsako leto večji pomen, saj se vse bolj zavedamo, da bo tudi na področju energetike potrebno nekaj spremeniti, če želimo na dolgi rok ohraniti lepoto našega modrega planeta. Odličen prispevek k temu so domače sončne elektrarne, ki so med Slovenci iz različnih razlogov vse bolj priljubljene. Vse več ljudi tudi razmišlja, da bi si omislil domačo sončno elektrarno, vendar ga skrbi njena cena. Zato vam razkrivamo, od česa vse je odvisna cena sončne elektrarne.

Zakaj bi se sploh odločili in investirali v postavitev domače sončne elektrarne?

Ideja o domači sončni elektrarni, navduši marsikoga, vendar ga naslednji hip prestraši misel, kolikšna je cena sončne elektrarne. Ob podatku, kolikšna je začetna investicija pa hkrati pozabi na vse prednosti, ki jih prinaša domača sončna elektrarna.

Če se odločite za domačo sončno elektrarno, to za vas pomeni neprestana oskrba z električno energijo, ne da bi bili odvisni od javnega električnega omrežja, njegovih izklopov in popravil. Poleg tega, ob postavitvi domače sončne elektrarne, z lokalnim ponudnikom električne energije običajno sklenete pogodbo, v kateri je zapisano, da višek električne energije, ki ga pridela vaša domača sončna elektrarna na strehi, oddate v omrežje, če pa se kdaj zgodi, da sončna elektrarna pridela manj elektrike, kot bi je vi potrebovali, pa vi vzamete električno energijo iz javnega omrežja, tako da ste res brez skrbi, da bi v času manj sončnih dni, ko je pridelek elektrike nekoliko manjši, ostali brez elektrike. Na koncu leta, pa z električnim podjetjem poračunate neto znesek porabljene in oddane električne energije. Če ste torej v javno električno omrežje oddali več električne energije, kot ste je iz njega vzeli, vam bo neto razliko plačalo elektro podjetje po aktualnem ceniku, ki ste ga dorekli že v pogodbi. Ob tem podatku se cena sončne elektrarne verjetno ne sliši več tako zastrašujoče, saj kot vidite, se vam začetni vložek hitro začne vračati.

Tretji razlog pa je tudi ekološki vidik. Res je, da z domačo sončno elektrarno prispevate le droben kamenček k manjšemu onesnaževanju našega planeta. Toda za razliko od drugih, nekaj prispevate. Saj veste; zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača.

Ali izpolnjujete pogoje za njeno postavitev?

Ko se boste začeli zanimati, kolikšna je cena sončne elektrarne, boste hitro ugotovili, da morate za njeno postavitev izpolnjevati kar nekaj pogojev. Ali jih izpolnjujete v celoti, pa vam bo najbolje lahko povedal izbrani izvajalec postavitve domače sončne elektrarne.

Najpomembneje je, da je vaša strešna konstrukcija dovolj močna, da bo lahko zdržala sončne panele v vseh vremenskih pogojih. Poleg tega je pomembno, da je stran strehe, na kateri nameravate postaviti domačo sončno elektrarno, orientirana proti jugu, na njej pa ne sme biti strešnih oken ali drugih arhitekturnih dodatkov, pa tudi naklona ne sme biti preveč

Cena sončne elektrarne je odvisna predvsem od njene velikosti in moči

Zdaj pa se posvetimo še najpomembnejšemu vprašanju, kolikšna je sploh cena sončne elektrarne. Na to vprašanje je težko preprosto odgovoriti, saj je odvisna od več različnih dejavnikov.

Bistven podatek za izračun kolikšna je cena sončne elektrarne, je njena predvidena velikost. Več panelov kot ima, višja bo cena sončne elektrarne. Toda na to je potrebno gledati še z enega vidika – več panelov kot ima domača sončna elektrarna na strehi, več energije bo proizvedla, kar pomeni, da se vam bo začetna investicija prej začela vračati. Kolikšna je idealna velikost vaše bodoče sončne elektrarne na strehi, vam bodo najbolje znali svetovati strokovnjaki, ki se s postavljanjem domačih sončnih elektrarn profesionalno ukvarjajo. V grobem pa velja, da 6-7 m2 sončnih panelov zadostuje za proizvodnjo 1 KW električne energije.

Poleg velikosti pa je cena sončne elektrarne odvisna tudi od tega, katere sočne panele in katerega izvajalca za postavitev domače sončne elektrarne izberete. Pri tem bi radi le poudarili, da ima kakovostno izdelana in postavljena domača sončna elektrarna na strehi življenjsko dobo tudi 30 let in več, zato se vam bo tudi višja začetna investicija v vsem tem času večkratno povrnila.  Zato raje izbirajte kakovostne sončne panele in izvajalce, ki se lahko pohvalijo s številnimi uspešno zaključenimi projekti domačih sončnih elektrarn, saj tako zmanjšate možnost dodatnih stroškov zaradi poznejših popravil sončne elektrarne.

Pri tem projektu niste sami

Za konec pa bi radi le še poudarili, da pri projektu postavitve sončne elektrarne niste sami in da je cena sončne elektrarne lahko nižja, če se malo pozanimate o mogočih subvencijah. Država in Evropska unija se namreč zavedata kako pomembna je trajnostna preskrba z električno energijo, zato posameznikom ponujata številne subvencije. V Sloveniji je najbolj znana subvencija Eko sklada, lahko pa se pozanimate in prijavite še na posamezne razpise, ki jih ponujajo nekatere občine.

Čeprav se vam bo cena sončne elektrarne ob začetnem poizvedovanju morda zdela nekoliko visoka, hitro ugotovite, da se vam začetna investicija lahko hitro povrne in tako naredite hkrati nekaj dobrega tako za okolje, kot tudi za vašo družinski proračun.

Zadnji prispevki