Domača sončna elektrarna – njene prednosti in slabosti


domača sončna elektrarna

V svetu, kjer so ljudje čedalje bolj osveščeni in želijo naravo ohranjati čimbolj čisto, so sončne celice vedno bolj priljubljen način za pridobivanje električne energije tako za gospodinjstva kot za druge objekte. A čeprav je domača sončna elektrarna nekaj, o čemer sanja marsikateri okoljsko ozaveščeni Slovenec, ima tudi ta način pridobivanja električne energije, tako kot drugi, svoje prednosti in slabosti. Kakšne? Berite dalje, da boste videli, katere pri vas pretehtajo in se tako morda lažje odločili glede nakupa svoje domače elektrarne.

Če zelo poenostavimo, solarne plošče delujejo tako, da delcem svetlobe, poznanim tudi pod imenom fotoni, dopustijo, da iz drugih atomov izbijajo elektrone, s tem pa se ustvarja konstanten električni tok. Sončne plošče so sestavljene iz več manjših enot, imenovanih fotovoltaične celice. Njihovo ime pove, da sončno svetlobo pretvarjajo v električno energijo.

Kot rečeno, tudi sončne celice imajo svoje prednosti in slabosti – treba je poudariti, da so slabosti večinoma kratkoročne, v prednostih pa boste lahko uživali na dolgi rok.

Prednosti:

Domača sončna elektrarna lahko bistveno prispeva k zmanjšanju vaših stroškov. Za večino ljudi prva in največja prednost in najpomembnejši argument, da se odločijo za montažo sončnih celic, je dolgoročni prihranek. Če si sončno energijo proizvajate sami, vam je seveda ni treba kupovati drugje in lahko tako posledično precej prihranite – enako kot pri drugih stvareh, ki jih izdelujete sami doma. Poleg sončnih celic ste lahko še vedno priklopljeni na klasično električno omrežje za primer, ko celice ne proizvedejo dovolj energije (porabe v tem primeru seveda plačate bistveno manj), lahko pa se povsem odklopite in si električno energijo proizvajate zgolj s svojo lastno domačo sončno elektrarno.

S sončno energijo se vam ni treba bati povišanja stroškov. Se tudi vi vsak mesec držite za glavo, ker se vam zdi, da so na položnicah, ki jih vsak mesec dobite v nabiralnih, napisani vedno višji in višji zneski? Cena elektrike in drugih stroškov v zadnjih letih kar precej narašča, plače pa – niti ne. Medtem pa se cena sončnih celic zaradi napredkov v tehnologiji njihove proizvodnje vse bolj niža. Po nekaterih ocenah naj bi v nekaj letih padla tudi za do 70 odstotkov. Tako je namestitev domače sončne elektrarne odlična rešitev za tiste, ki bi radi svoj trdo prisluženi denar sčasoma začeli vlagati še kam drugam, ne samo v stvari, ki so nujne za preživetje, in ki bi radi bili čimbolj neodvisni.

Odlična rešitev v primeru električnih izpadov. Ko že ravno govorimo o neodvisnosti – vsi dobro vemo, kako zelo neprijetno je, ko vam sredi kuhanja več hodov kosila ali dela na računalniku iz takšnih in drugačnih razlogov zmanjka elektrike. Ne le, da ne morete nadaljevati z delom, kar je v času rokov že samo po sebi razlog za jezo, ampak v veliko primerih izgubite še tisto delo, ki ste ga že opravili. Domača sončna elektrarna bo poskrbela, da teh težav ne boste imeli.

Odlična v primeru električnih izpadov. Ko smo že pri neodvisnosti, vsi vemo, kako je neprijetno, ko vam sredi kuhanja ali dela na računalniku zmanjka elektrike. Ne le, da ne morete nadaljevati z delom, v veliko primerih izgubite tudi tisto, kar ste že opravili. Domača sončna elektrarna bo poskrbela, da teh težav ne boste imeli.

Obnovljiv, čist vir energije. Za razliko od fosilnih goriv, kot sta premog in nafta, sončne celice v zrak in vodo ne izpuščajo onesnaževalcev (kot je na primer ogljikov dioksid). V primerjavi z mnogimi načini pridobivanja električne energije, ki so danes na voljo, je domača sončna elektrarna veliko bolj okolju prijazna.

Slabosti:

Začetni stroški so visoki. Če za namestitev domače sončne elektrarne ne dobite subvencije, na primer od Eko Sklada, vas bo montaža precej drago stala. A na sončne celice morate gledati kot na dolgoročno investicijo. Domača sončna elektrarna ima življenjsko dobo najmanj 25 let, tako da boste lahko, ko se vam stroški enkrat povrnejo, še dolgo uživali v prihrankih.

V slabem vremenu je energetski output nižji. Brez skrbi, vaša domača sončna elektrarna bo delovala tudi pozimi in tudi v primeru slabšega vremena, le da ne bo proizvedla toliko električne energije kot, če je zunaj sonce. Tudi ponoči se bo električna energija še vedno proizvajala – sončne celice so s pomočjo Sončeve svetlobe, ki se odbija od lune, še vedno sposobne proizvajati energijo. Če nadgradite svojo domačo sončno elektrarno še z baterijo, kjer se bo shranjevala neporabljena električna energija, ste lahko povsem neodvisni od zunanjih dobaviteljev elektrike.

Domača sončna elektrarna ni najboljša investicija za tiste, ki se veliko selite. Kot smo že omenili, je sončna elektrarna investicija na dolgi rok, saj nekaj časa traja, da se vam povrnejo stroški namestitve. Zato morda ni najboljša ideja vložiti veliko denarja v namestitev sončnih celic, če ne boste mogli uživati v sadovih njihovega dela. Če nameravate v isti stavbi ostati več let (ali celo desetletij) pa se ta investicija gotovo izplača. Poleg tega pa lahko namestitev sončne elektrarne bistveno poveča vrednost nepremičnine.

Ali je torej domača sončna elektrarna prava za vas? Če želite na dolgi rok prihraniti pri stroških elektrike, biti čimbolj neodvisni od sistema in če se ne nameravate seliti, potem se je zagotovo vredno pozanimati, kako je z namestitvijo. A ne pozabite, da morate biti tudi pri iskanju izvajalca del nekoliko izbirčni. Pozorni ne bodite zgolj na ceno, ampak tudi na odnos in izkušnje, da bo vaša domača sončna elektrarna nameščena in bo delovala tako, kot mora.

Zadnji prispevki