Elektrarna na strehi je ključ do vaših prihrankov


elektrarna na strehi

Med vožnjo po srednjeevropskih državah boste zagotovo opazili veliko domačih sončnih elektrarn tako na strehah individualnih hiš, kot tudi na manjših in večjih poslovnih podjetij in tudi tovarnah, kar dokazuje, da sončna energija ni le okolju prijazen vir pridobivanja energije iz obnovljivih virov, temveč tudi zelo dober posel, ki prinese veliko prihrankov. Elektrarna na strehi zato tudi v Sloveniji postaja vse bolj priljubljen način pridobivanja električne energije za domačo rabo, zato vam v tem prispevku predstavljamo nekaj razlogov, da začnete tudi vi razmišljati o elektrarni na strehi vašega doma.

Elektrarna na strehi je okolju prijazen in najbolj neinvaziven način pridobivanja električne energije

Oskrba z električno energijo ima iz dneva v dan pomembnejšo vlogo, saj si brez nje praktično ne znamo predstavljati vsakdanjega življenja, saj že za pripravo preprostega kosila v povprečju uporabimo vsaj 3 električne aparate. Zaradi vse večje porabe električne energije pa je preskrba z njo postala okoljski problem, saj je marsikateri način pridobivanja električne energije zelo invaziven do okolja in na njem pušča dolgoročne posledice.

V Sloveniji trenutno glavni vir električne energije prestavlja jedrska elektrarna v Krškem, ki sicer v času svojega delovanja velja za okolju prijazno pridobivanje električne energije, saj vanj ne spušča škodljivih emisij. Toda težavo predstavlja shranjevanje jedrskih odpadkov in nevarnost eksplozije, ki bi lahko ohromila celotno državo in še njene sosede.

Kar nekaj električne energije pridobimo tudi iz hidroelektrarn, ki načeloma veljajo za okolju prijazen način pridobivanja električne energije, saj za svoje delovanje izkoriščajo moč toka rek. Toda njihova postavitev je zelo invazivna za okolje in tamkajšnje rastlinske in živalske vrste.

Zaradi vse večjega poudarjanja samooskrbe tudi na energetskem nivoju, pa vse postajajo vse bolj priljubljene tudi sončne elektrarne. Sončna elektrarna na strehi individualne hiše namreč ne predstavlja nikakršnega posega v naravno okolje, poleg tega pa za pridobivanje električne energije izkorišča energijo sončnih žarkov. Njena največja prednost pa je ta, da si jo lahko omisli vsak, ki ima na voljo dovolj veliko streho brez strešnih oken in ostalih arhitekturnih dodatkov.

Slovenija ima odlične geografske pogoje za elektrarne na strehi

Verjetno ste že slišali, da mnogi tujci poimenujejo Slovenijo kot deželo na sončni strani Alp. To poimenovanje nikakor ni iz trte zvito, saj se lahko pohvalimo, da nas več kot polovico leta razveseljujejo sončni žarki. Zato ozemlje naše države zagotovo spada med območja z velikim potencialom za gradnjo sončnih elektrarn. Elektrarna na strehi, ki je orientirana proti jugu in nagnjena pod kotom med 20 in 40 stopinjami, na 6 m2 površine pridela kar 1 KW moči električne energije.  Pomembno je le, da je strešna konstrukcija dovolj močna, da bo zdržala module sončnih celic in da na strani, na kateri bo elektrarna na strehi, ni nobenih strešnih oken. Koliko modulov sončnih celic je primerno za vašo streho glede na njeno moč, vaše potrebe in povprečno letno osvetlitev, najlažje izveste tako, da najamete merilce, ki bodo natančno napravili vse izračune in vam povedali, kako velika elektrarna na strehi je primerna za vašo hišo.

Individualna hiša lahko na račun elektrarne na strehi na letni ravni veliko privarčuje

Še en razlog, zakaj je elektrarna na strehi lahko za vas odlična investicija pa je velik prihranek, ki vam ga lahko prinese in ki vsekakor ni zanemarljiv.

Splošno znano dejstvo namreč je, da postavitev domače sončne elektrarne ni lahek zalogaj, zlasti ne za vaš družinski proračun. Toda velika investicija se vam s premišljenimi potezami lahko hitro obrne v vašo korist.

Pred začetkom postavitve je zelo pomembno, da se pozanimate o mogočih subvencijah, ki vam pripadajo ob namestitvi okolju prijazne tehnologije. Po tovrstnih subvencijah je najbolj znan Eko-sklad, ki v aktualnih razpisih ponuja tako subvencije kakor tudi prijazne kredite za gradnjo sončne elektrarne na strehi. Poleg tega se lahko o morebitnih možnosti subvencij, do katerih je upravičena elektrarna na strehi, lahko pozanimate tudi v domači občini. O možnostih pridobitve različnih subvencij vam bo največ znal povedati izbrani izvajalec postavitve sončne elektrarne, saj se s tem vsakodnevno srečuje, lahko pa se obrnete tudi na vašo občino ali upravno enoto, na oddelek za gradbeništvo ali pa oddelek za okolje, odvisno od tega, kako imajo porazdeljene pristojnosti.

Ob postavitvi elektrarne na strehi pa morate tudi skleniti posebno pogodbo z lokalnim dobaviteljem električne energije. Po navadi se sklene pogodba, v kateri je zapisano, da ko vaša elektrarna na strehi pridela več električne energije, kot jo vaše gospodinjstvo porabi, oddajate električno energijo v omrežje, ko pa električne energije na strehi ne predelate dovolj, pa vam omrežje dovaja električno energijo, tako da vam ni treba skrbeti, da boste kdaj nepričakovano ostali brez elektrike. Ob koncu leta pa vaša položnica za elektriko predstavlja seštevek energije, ki ste jo porabili iz električnega omrežja, od katerega se odšteje seštevek energije, ki ste jo v omrežje oddali. Torej, če ste iz omrežja vzeli več energije, kot ste jo oddali, razliko plačate, če pa ste v omrežje oddali več električne energije, kot ste jo iz njega porabili, pa vam elektro podjetje povrne razliko. V tem primeru, ne le, da vam ni treba plačati mesečnih položnic za elektriko, ampak denar še dodatno zaslužite.

Elektrarna na strehi je vsekakor odločitev, ki ji bo okolje, še bolj pa vaša denarnica, zelo hvaležna.

Zadnji prispevki