Lastna sončna elektrarna postaja vedno bolj popularna možnost samooskrbe


lastna sončna elektrarna

Ste vedeli, da človeštvo že stoletja pozna raznovrstne načine kako izrabljati sončno energijo za lastno korist? Mogoče vam bo to zvenelo nenavadno, ampak tudi sušenje perila, sena, ipd. na soncu je na nek način izrabljanje sončne energije. Ko danes govorimo o izrabljanju tega obnovljivega vira energije pa se po navadi osredotočamo bolj na način, ki je v svetovnem merilu postal popularen v zadnjih desetletjih. Govorimo o t.i. sončnih elektrarnah. V zadnjem desetletju pa vedno bolj v »modo« prihaja domača oz. lastna sončna elektrarna, ki ljudem omogoča lastno preskrbljenost z elektriko. V primeru, da se zanimate za tovrstno posodobitev vašega doma, vam v nadaljevanju predstavljamo pomembne informacije, ki jih definitivno morate poznati pred samo investicijo.

Pretvarjanje sončne v električno energijo

Da lahko lastna sončna elektrarna postane del vašega gospodinjstva morate dobro poznati celoten sistem pretvorbe sočne v električno energijo. O tem si lahko veliko preberete na različnih spletnih straneh, knjigah ali poiščete zelo nazorno razlago v obliki video posnetkov. Tukaj se bomo osredotočili na znanje, ki ga potrebujete za to, da boste lahko tudi sami posegli po »sanjah«, ki jih lahko uresniči le lastna sončna elektrarna.

Verjetno boste presenečeni za koliko različnih načinov lahko spremenimo sončno energijo v nam uporabne oblike. In sicer, za:

 • Direktno ogrevanje vode in stavb, kar naredimo s pomočjo sončnih žarkov.
 • Proizvodnjo energije.
 • Fotosintezo, ki jo potrebujemo za pridelavo biomase (rastline, alge, bakterije, ipd.).
 • Rastlinsko rast, ki nam in živalim omogoča hrano za življenje.

Zgoraj našteti načini so namenjeni izrabljanju energije »nečloveškim« porabnikom, medtem ko v nadaljevanju naštete naprave služijo ljudem bolj neposredno. Poznamo torej:

 • Sončne kolektorje, ki nam omogočajo ogrevanje vode (za ogrevanje in sanitarne vode).
 • Sončne celice, ki nam omogočajo proizvajanje elektrike.
 • Sončni koncentratorski sistemi, ki elektriko proizvajajo s pomočjo toplotne (sončno energijo se pridobiva na način uparjanja vode, ki je posledica segrevanja sonca, ta omogoča poganjanje turbine, ki s pomočjo generatorja proizvaja električno energijo za porabo).

Kako sploh deluje lastna sončna elektrarna?

Lastna sončna elektrarna proizvaja elektriko po principu mikro sončne elektrarne, ki je po montaži takoj pripravljena na uporabo. Lastna sončna elektrarna naj bi v svoji osnovi vsebovala solarne panele na katerih so nameščene sončne celice, te lahko namestite na objekt s streho, ki ni nujno hiša. V primeru, da imate na voljo tudi druge primerne strešne površine kot je streha kozolca, garaže ali drugih podobnih varnih objektov, bo tudi to zadostovalo. Pred izbirno izvajalca bodite res pozorni, da ta proizvaja kvalitetne panele, saj vam bo lastna sončna elektrarna lahko zdržala tudi do 30 let. Seveda je edini element, ki ga po montaži potrebujete le še sončna svetloba.

Poznamo sončne elektrarne različnih vrst

Res je, poznamo več različnih vrst sončnih elektrarn, čeprav mogoče na prvi pogled vse izgledajo zelo podobno. Poznamo:

 • Strešne sončne elektrarne, ki jih lahko montiramo na objekte s klasično stresno kritino z 0° do 60° nagibom strehe. Glede na to, da je investicija dolgoročna se vam seveda tudi priporoča, da je stanje strehe pred montažo kar se da brezhibno. Tako vam bo celotna konstrukcija zdržala tudi do 30 let. Pred namestitvijo si morate obvezno zagotoviti veljavno gradbeno dovoljenje.
 • Integrirane sončne elektrarne veljajo za posebno in bolj napredno obliko gradnje domače sončne elektrarne. Pri tem temelj kritine predstavljajo fotonapetostni moduli. Takšna vrsta sončne elektrarne je seveda primerna predvsem za novo gradnje ali pa v primeru celotne menjave ostrešja. Prav tako je veliko bolj estetska, seveda pa tudi za to potrebujete priskrbeti gradbeno dovoljenje za hišo, ki je bila zgrajena pred letom 1967.
 • Otočne sončne elektrarne so namenjene vgradnji na manjše individualne objekte, ki si želijo zagotoviti samozadostnost z elektriko. V mislih imamo predvsem različne počitniške hišice, prikolice, zidanice, gorske koče, ipd., ki jih drugače zaradi njihove oddaljenosti ali drugih razlogov ni možno priklopiti na javno razdeljevalno omrežje.
 • Solarna parkirišča, kot že beseda sama pove, so parkirna mesta, ki lahko prav tako postanejo del vaše domače sončne elektrarne. Ti sistemi pa imajo poleg proizvajanja sončne energije tudi drugo zelo pomembno funkcijo, in sicer služijo tudi kot fizična zaščita pred vremenskimi pojavi kot so toča, sodra, močni nalivi, ipd.
 • Solarni nadstreški, kot zadnja med zgoraj naštetimi vrstami, s podkonstrukcijo proizvajalca Mecosun omogočajo izgradnjo nadstreška s solarnimi paneli direktno na strešno kritino. Te lahko prav tako zaščitijo vozika pred vremenskimi pojavi, poleg tega jih lahko uporabimo tudi za zaščito vrta.

Koliko vas bo stala takšna sončna elektrarna?

V obravnavo bomo vezli povprečno sončno elektrarno za štiri člansko gospodinjstvo, saj so takšne primerne za večino slovenskih porabnikov. V primeru, da se boste odločili za 250 W sončne celice v panelu, vas bo to brez montaže stalo od 150-250 EUR/ kvadratni meter. V primeru, da se odločite za drugo opcijo, torej sončno elektrarno na ključ, pa vas bo stalo med 2.000 in 3.000 EUR. Lastna sončna elektrarna bi po izračunih 4 člansko gospodinjstvo stala med 7.000 in 11.000 EUR. Seveda je to odvisno tudi od ponudnika, garancije in kakovosti panelov, ipd.

Koliko časa boste morali čakati, preden se vam investicija, ki jo predstavlja lastna sončna elektrarna, obrestuje?

V primeru štiričlanskega gospodinjstva, ki smo ga obravnavali zgoraj, bi se investicija povrnila od 10 do 12 letih od začetka domače proizvodnje elektrike. Seveda se vam bo pri tem obrestovalo, če zaprosite za  sredstva EKO sklada, ki so nepovratna in jih seveda tudi izkoristite.

Kakšen mesečni strošek bi vam povzročila lastna sončna elektrarna?

Verjetno se vam bo zdelo neverjetno, ampak po izračunih strokovnjakov je lahko vaš mesečni strošek, po namestitvi sončnih panel na streho doma ali druge primerne stavbe, manjši za kar 75%. Seveda to velja za primer, ko mesečno porabite enako količino električne energije kot v prejšnjih mesecih.

Tako, prišli smo do konca tega članka in ob tem iskreno upamo, da smo vas opremili vsaj z nekaj znanja, ki ga boste lahko uporabili pri izgradnji lastne sončne elektrarne. Ne pozabite, da se tovrstna ekološka investicija v srednjeročnem načrtu ne obrestuje le vašemu »žepu«, ampak ima tudi zelo pozitiven vpliv na okolje okoli nas.

Zadnji prispevki