Monokristalne sončne celice ali polikristalne sončne celice, kakšna je razlika med njima?


monokristalne sončne celice

Trenutno tržišče ponuja veliko različnih učinkovitih in raznovrstnih vrst solarnih modulov oz. tako imenovanih sončnih panel na katere je lahko pritrjenih več različnih vrst sončnih celic. Njihova delitev je kar obsežna, saj poznamo tri različne skupine in potem še več podskupin posamezne vrste. V tem članku se bomo osredotočili na kristalne silicijeve sončne celice, ki jih delimo na silicijeve trakove, polikristalne in monokristalne sončne celice. Pri tem se bomo osredotočili na prednosti in slabosti polikristalne in monokristalne sončne celice ter na razlike med njima. V članku vam bomo na enostaven, a hkrati strokoven način predstavili možnosti obeh najbolj pogosto porabljenih vrst, pri tem pa vas spodbudili, da  tudi sami najdete rešitev za svoj objekt.  

Osnovni opis posamezne vrste celice

Najbolj razširjena oblika sončnih celic so prav celice iz kristalnega silicija, saj te pokrivajo kar 90% vseh svetovnih objektov. V nadaljevanju si lahko preberete kakšne so osnovne karakteristike posamezne vrste celic in za koga so te najbolj primerne.

MONOKRISTALNE SONČNE CELICE

Monokristalne sončne celice imajo tipičen temno črn lesk kot ga vidite inštaliranega na veliko objektov po Sloveniji. Prepoznate jih lahko tudi po njihovi malo bolj posebni obliki oz. zarobljenih robovih, ki nastanejo zaradi fizikalnih in kemijskih lastnosti monokristalnega silicija, po katerih so monokristalne sončnice celice dobile ime. Svojo posebno obliko pridobijo tudi zaradi posebnega procesa obdelave. Njihovo ime monokristalne sončne celice se nanaša tudi na dejstvo, da je posamezna celica narejena iz enega celega kristala silicija. Zaradi teh lastnosti veljajo za najbolj donosne oz. za sončne celice z največjim izkoristkom.

Kakšen je proces izdelave monokirstalne sončne celice?

Solarne sončne celice te vrste pridobivajo iz taline kremenčevega peska, ki je v obliki ingota. Celice oblikujejo tako, da talino razrežejo na izredno tanke rezine, ki jih potem s posebnimi postopki oblikujejo v solarno celico. 

Kakšen donos imajo monokristalne sončne celice?

Ta vrsta celic spada med najdražje v kategoriji kristalnih silicijevih celic, ravno zato ker posamezen kristal izredno počasi raste. Zaradi njihove enodelne (mono) zgradbe te omogočajo, dober donos sončne energije. V popolnih pogojih laboratorija njihov donos znaša kar 25%, med tem ko v realnih pogojih na objektu ta doseže od 15% do 17% donos. To predstavlja v primerjavi z drugimi vrstami celic največji energijski donos. Verjetno se zato kar 44% trga, kljub nekoliko višji ceni, odloča za nakup teh solarnih celic.

  • POLIKRISTALNE SONČNE CELICE

Vizualni izgled teh celic je nekoliko drugačen od monokristalnih solarnih celic. Zanje je značilna dvobarvnost in ne poenotena barvna shema kot pri predhodni vrsti. V ospredju sta svetlo in temna modra barva, ki sta produkt njihovega načina proizvodnje. Že sama beseda in logično sklepanje vam lahko pove, da so polkristalne sončne celice, za razliko od monokristalnih, narejene iz večjega števila kristalov silicija. Med tem pa izdelava ostaja zelo podobna prej opisanemu postopku pri monokristalnih solarnih celicah. V tem primeru ima ingot več kristalov, ki se hkratno obdelujejo. Čeprav bi si mislili, da več kristalov pomeni večjo vrednost, tukaj deluje logika »manj je več«. S tem kažemo na dejstvo, da so polikristalne sončne celice zaradi večjega števila kristalov cenovno bolj ugodne in hkrati lažje za obdelavo.

Kakšen donos imajo polikristalne sončne celice?

Zaradi njihove več delne sestave se poleg cene in olajšanega načina proizvodnje zmanjša tudi njihov donos. V nadzorovanem laboratorijskem okolju bodo takšne celice imele 21% donos, med tem ko bodo v realnih razmerah na objektih imele od 13% do 15% donos. Kljub temu, da njihovo delovanje nima tako velikega izkoristka kot monokristalne sončne celice, se te uvrščajo med najbolj prodajane na svetovnem trgu. Trenutni podatki kažejo, da se kar 50% vseh kupcev na koncu odloči za nakup te vrse solarnih panel. Slednji podatek je odraz predvsem veliko bolj dostopne cene.

KAKO IZBRATI NAJBOLJ PRIMERNO VRSTO SONČNIH CELIC ZA VAŠ OBJEKT?

Seveda se morate pred nakupom dobro prepričati in pretehtali kakšne so vaše preference in predvsem finančne zmožnosti. Večinoma se bo vaša odločitev odražala tudi v tem kakšno površino imate namen pokriti, saj bo ta podatek v veliki meri vplival tudi na ceno celotne investicije. Zgoraj napisani podatki so sicer veljavni, a niso nujno vezani na vse verzije posamezne vrste. S tem mislimo, da so lahko nekatere polikristlane sončne celice, ki veljajo za »manj donosno verzijo« v primerjavi s kakšnimi slabše izdelanimi monokristalnimi sončnimi celicami, dejansko proizvedejo več električne energije. Pri nakupu se zato vedno prepričajte kakšno kakovost ponuja posamezni prodajalec za določeno ceno. Z drugimi besedami povedano, se pred nakupom dobro izučite, med seboj primerjajte različne verzije in predvsem berite drobni tisk. Kljub temu v primeru dobre izdelave solarnih celic velja nekakšna realna opredelitev, da polikristalne sončne celice pretvorijo okoli 20% sončne energije v elektriko, med tem ko, monokristalne sončne celice pretvorijo okoli 25% sončne energije v električno energijo.

KAJ JE SKUPNO OBEMA VRSTAMA KRISTALNIH SOLARNIH CELIC?

Za obe vrsti proizvodov je značilna rigidnost, kar pomeni, da se niti monokristalne in niti polikridstalne solarne celice ne morajo prilagajati direktno na podlago. Zanimivo je tudi, da od njihove uporabe najprej ne zaznavajo večjih odstopanj v času delovanja. Za obe vrsti tehnologij je predviden kar 25-letni časovni okvir delovanja. Obe vrsti sončnih celic potrebujeta enako vrsto vzdrževanja, pri kateri je pomembno, da se zagotovi ustrezno in pogosto zračenje sistema, ki posledično omogoča dobro hlajenje na notranji strani solarnega modula. Na ta način boste znatno povečali njihov čas delovanja. Za obe vrsti je značilno tudi to, da panele s temi celicami lahko spreminja naklon, s čimer lahko povečate izkoristek celic, neglede na vrsto izdelave. Prav tako lahko oba sistema nadgradite z tako imenovanim MPPT solarnim regulatorjem, da bo vaš izkoristek od 20-30% boljši.

Ne glede na to za katero vrsto kristalnih solarnih celic se boste odločili, se vam bo investicija zagotovo povrnila v obdobju 15 let. Vsaka tako začrtana trajnostna investicija, ne bo služila le eni generaciji, ampak bo lahko pripomogla večgeneracijski energetski neodvisnosti. Poleg vašega proračuna vam bo večno hvaležna tudi naša narava, saj boste s takšnim odgovornim ravnanjem pripomogli k ohranjanju njene čistosti. Obnovljivi viri energije so naša prihodnost, zato vstopite vanjo še danes.

Zadnji prispevki