Montaža sončne elektrarne – pogosta vprašanja in odgovori nanje


montaža sončne elektrarne

Vas morda mika, da bi se, kar se tiče pridobivanja električne energije, vsaj deloma zanašali na moč Sonca? Ali želite skrbeti za naš planet in hkrati tudi za svojo denarnico, pa niste prepričani, kaj vse bi za takšno investicijo potrebovali in na kakšne vse neprijetne ovire lahko naletite, ki vam bodo otežile namestitev vaše domače sončne elektrarne? Brez skrbi, postopek ni tako zelo zapleten, kot si morda mislite, je pa seveda potrebno določene stvari upoštevati. V članku, ki je pred vami, smo samo za vas zbrali najbolj pogosto zastavljena vprašanja glede montaže sončnih elektrarn in seveda tudi odgovorili nanje.

Koliko stane montaža sončne elektrarne?

Natančno ceno je nemogoče določiti kar tako, saj je strošek namestitve domače sončne elektrarne odvisen od različnih dejavnikov – na primer od lege objekta, izvajalca, ki vam bo sončne celice montiral, površine, ki jo želite prekriti s sončnimi celicami, in še od česa. V splošnem pa velja, da je začetni strošek nakupa in montaže domače sončne elektrarne kar precej visok (čeprav še vedno bistveno cenejši kot pred nekaj leti). To lahko ljudi, ki bi sicer elektriko radi pridobivali s pomočjo sonca, odvrne, še posebej, če za to ne uspejo pridobiti subvencije Eko sklada. A seveda je treba upoštevati, da se vam bo na dolgi rok strošek montaže v celoti povrnil, zato, če je lahko, izkoristite priložnost in si priskrbite domačo sončno elektrarno.

Ali je montaža sončne elektrarne projekt, za katerega sem upravičen do subvencije?

Odgovor na to je pritrdilen. Eko sklad namreč spodbuja prebivalce Slovenije pri nekaterih investicijah za vzpostavitev okolju prijaznejšega gospodinjstva, zato med drugim tudi za namestitev domače sončne elektrarne ponujajo nepovratna finančna sredstva, ki vam bodo pomagala pokriti kar lep kos te sicer zajetne investicije. Do subvencije je lahko upravičen tisti, ki kupuje ali vgrajuje naprave za samooskrbo z električno energijo, pridobljeno iz sončne energije, za gospodinjstva ali male poslovne objekte.

Na kakšno streho je mogoče montirati domačo sončno elektrarno?

Montaža sončne elektrarne je danes mogoča že domala za vse vrste kritin in oblik strehe. Bolj pomembna, da se zagotovi optimalno funkcionalnost sončnih celic, sta naklon strehe in njena usmeritev. Upoštevati pa je seveda potrebno tudi, da mora biti stran, kamor so obrnjeni sončni paneli, brez ovir – če jih zakrivajo drevesa, druge stavbe, hribi in podobno, bodo seveda proizvajale manj električne energije, kar za vas pomeni manj prihrankov – zato je pred montažo zelo pomemben temeljit razmislek, kam bi panele sploh postavili. Še najboljše je, če jih lahko namestite na streho, ki je obrnjena na jug.

Ali morajo biti sončne celice nujno nameščene pod kotom?

Z namestitvijo sončnih celic pod kotom od 30 do 35 stopinj je zagotovljeno njihovo optimalno delovanje. Majhna odstopanja sicer ne pomenijo bistvene razlike, a izkušnje so pokazale, da pri tem naklonu sončne celice proizvedejo največ električne energije. Brez skrbi, tudi tisti z ravno oziroma pohodno streho ne boste prikrajšani za prihranke pri pridobivanju električne energije. Na takšnih strehah se vzpostavi konstrukcija, ki omogoča postavitev panelov pod naklonom, je pa res, da je zasedena površina v takšnem primeru večja.

V katerih primerih pa montaža sončne elektrarne ni primerna?

Redki so primeri, ko izvajalec odsvetuje montažo domače sončne elektrarne, a se lahko zgodi. Največkrat v primeru, da želi lastnik stavbe sončne celice montirati na starejšo streho, a ne želi prej opraviti sanacije. V nekaterih primerih je streha premajhna, da bi lahko sončne celice, nameščene na njen, pokrile potrebe gospodinjstva po električni energiji. Včasih namestitev sončne elektrarne ovira tudi sama lokacija stavbe, če je postavljena tako, da do nje ne pride dovolj svetlobe. Problem pa so lahko tudi enokapne strehe, obrnjene proti severu, saj ta stran neba ne dobiva optimalne sončne svetlobe za delovanje sončnih celic.

Katera dovoljenja potrebujem za montažo sončne elektrarne?

Montaža sončne elektrarne za vaše gospodinjstvo ne zahteva gradbenega dovoljenja, potrebujete pa soglasje vseh lastnikov ali solastnikov stavbe. Potrebovali boste tudi dovoljenje družbe SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo) ter pogodbo o priključitvi in dostopu. Če je objekt, na katerega želite namestiti sončne celice, pod spomeniškim varstvom, vam bo moral soglasje podati tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije.

Kako hitro bom opazil/-a prihranke pri porabi električne energije?

Če boste tudi po montaži sončne elektrarne ostali priključeni na klasično električno omrežje, boste kar kmalu začeli dobivati bistveno nižje položnice. A kot že omenjeno je montaža sončne elektrarne precej draga, zato se vam bodo dejansko stroški nakupa in montaže povrnili šele v nekaj letih – kar se še vedno splača, če nameravate tako dolgo v tem objektu tudi ostati.

Montaža sončne elektrarne je okoljsko čist in na dolgi rok cenovno ugoden način pridobivanja električne energije. Upamo, da smo v zgornjem besedilu odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam morebiti porajajo v zvezi z montažo vaše lastne sončne elektrarne in se boste tako lažje odločili za nakup.

Zadnji prispevki