Montaža sončnih celic – kako jih lahko montirate sami?


montaža sončnih celic

Montaža sončnih celic predstavlja kar zahtevno opravilo in je najbolje, da ga izvede usposobljen električar, seveda pa so med vami tudi takšni, ki se na elektriko in tehniko odlično poznate in imate smisel, zato lahko sončne celice namestite trudi sami in bodo zagotovo delale, kot je treba, če boste dobro sledili navodilom. Potrebujete nekaj znanja, izkušenj in formacij ter seveda delov, za montažo.

Izbira solarne elektrarne pogojuje izbiro sončnih celic

Najprej se odločite, kakšno solarno elektrarno boste imeli. To je seveda odvisno od tega, kako velika je stavba in koliko električnih porabnikov bo priklopljenih na solarno elektrarno. Niso vsi porabniki enaki, za vsakega lahko zmerite s posebno napravo, ki jo dobite na elektru ali spletni strani, kakšen požeruh za elektriko dejansko je. Montaža sončnih celic je seveda od tega odvisna. Ugotovili boste, da so največji porabniki hladilnik, bojler, električna peč, televizija, računalnik, laserski tiskalnik in kakšno orodje, kot so žage ali varilni aparat. Če imate vse te naprave, bo treba namestiti kar močno solarno elektrarno, manj kot jih je, lažje bo.

Kam se montirajo lahko sončne celice?

Montaža sončnih celic se izvede na strehi stavbe in sicer na južni strani, ker jih tam sonce vse leto največ časa obseva, kar pomeni, da boste pridobili dosti elektrike za ogrevanje in aparate. V primeru, da montaža sončnih celic na streho ni možna ali da si je ne želite, obstajajo še drugi načini montaže celic na različne nosilce, od železnih, do lesenih, pri tem samo glejte na to, da lahko prenesejo velike obremenitve, saj pozimi niso samo celice tiste, ki povzročajo pritisk na nosilno konstrukcijo, ampak morate računati tudi na sneg. V nasprotnem boste morali tako montirati, da bo sneg zlahka zdrsel s celic ali pa ga odstranjevati ročno, če ga bo zapadlo veliko in bo na celice primrznil. To se sicer zelo redko zgodi, saj so sončne celice tople in se sneg stopi sproti, se pa lahko zgodi kakšen snežni zamet, nevihta, ko se celice lahko začasno prekrite z večjo plastjo snega. Računati pa morate tudi na močan veter.

Montaža sončnih celic je najlažja, če kupite že narejene nosilce za solarne panele. Solarni paneli imajo še vgrajene strukturne specifikacije, zato je vaša naloga potem še, da zmontirate strojno opremo, ki jo potrebujete, da bodo celice delovale.

Montaža sončnih celic na ravne in neravne površine

Montaža sončnih celic je možna tako na ravne, kot na neravne površine, kar omogoča veliko fleksibilnost in prilagodljivost. Če boste montirali solarne panele na ravno površino, boste morali izbrati klasične panele, ki so temu tudi namenjeni in tako skonstruirani.

Moduli imajo že narejene luknje za pritrjevanje in sicer na štirih koncih. Zelo je pomembno, da se za montažo panelov uporabijo te, obstoječe luknje in jih ne vrtate sami, saj lahko panele poškodujete tako ne bodo več delovali. V primeru, da vam montaža sončnih celic narekuje dodatne luknje, je najbolje, da jih naredijo tam, kjer ste panele kupili, še seveda to obvladajo, zato jih prej vprašajte tudi po tem. Potem panele pritrdite z vijaki na streho ali ravno nosilno konstrukcijo, ki je lahko na hiši, stebrnih ali prikolici in avtu.

Montaža sončnih celic na neravne površine zahteva poseben fleksibilen panel, katerega je možno pritrditi tako z vijaki, kot tudi s silikonom, ki ga zalepi na neravno površino. Izbrati pa morate pravo lepilo, da bo panel res na svojem mestu ves čas.

Montaža sončnih celic in zračenje ter pozicija

Montaža sončnih celic zahteva posebno pozornost pri zračenju modulov. Na to morate že vnaprej misliti in računati, saj boste morali vračunati v velikost konstrukcije še to, da morajo biti moduli med seboj dovolj oddaljeni, da se lahko zračijo, to pa pomeni približno 5 cm razdalje med njimi.

Druga stvar, na katero morate zares tudi paziti pri montaži celic je, da ne smejo biti preveč blizu površini, na katero so pritrjene, torej morajo biti oddaljene od strehe, prikolice, avta in drugih površni, kamor jih boste pritrdili. Če tega ne boste upoštevali, boste presenečeni, kajti učinkovitost panela ne bo taka, kot ste pričakovali in postopek boste morali ponoviti tako, da boste napako popravili.

Nenazadnje morate zelo paziti, kje bodo sončne celice delovale, v kakšnem okolju. Montaža sončnih celic v bližini različnih vnetljivih snovi, ni varna. To pomeni, da ne sme biti zraven nobenih plinov, bližine plinovodov, bencinskih črpalk, vulkanov, ognja, ali tovarn, ki proizvajajo vnetljive snovi in jih tudi izpustijo.

Zelo pomembno je tudi, da pri montaži upoštevate, da je potrebno sončne celice dobro ozemljiti. Pri manjših elektrarnah bo zadostovala že rumeno-zelena žička, za večje elektrarna pa boste potrebovali kabel, ki bo speljan vsaj en meter stran od konstrukcije oziroma strehe, kjer so paneli nameščeni.

Ali bo montaža sončnih celic uspešna, pa je nenazadnje odvisno tudi od tega, kako ste postavili panele glede na sončevo pot. Zato morajo vedno biti obrnjeni proti jugu, nagnjeni za 32 stopinj, saj bodo tako dobil največ sončne energije v vseh letnih časih. Poleti bodo polno obsijani in bo elektrike dovolj, če ne celo preveč. Paziti je potrebno, da na sončne celice ne pada senca, saj je tako izkoristek precej manjši. Največji izkoristek imajo sončne celice gotovo poleti, to je 100 %, medtem ko je najmanjši pozimi, kar tri četrtine manj. V jeseni je izkoristek polovičen in spomladi 75 %.

Dobro premislite, ali lahko res sami postavite in zmontirate sončne celice, ne da bi na karkoli pomembnega pozabili. Veliko bolj varno je, če jih namesti izkušen mojster, tudi če ste še tako podkovani v tehniki in imate žilico za hišna opravila.

Zadnji prispevki