MPPT solarni regulator za boljši izkoristek solarnega sistema


mppt solarni regulator

Solarni regulator je v solarnem sistemu namenjen uravnavi električnega toka, ki od solarnih modulov teče v baterijo ali akumulator. Posebna in najsodobnejša vrsta takšnega regulatorja je MPPT solarni regulator, ki je zasnovan na tehnologiji ‘maximum power point tracking’. V prevodu bi to pomenilo ‘sledenje točki največje moči’ oziroma, preprosteje povedano, gre za precej učinkovitejši izkoristek solarnih modulov, kar je zagotovo dovolj dober razlog, da si MPPT solarni regulator na tem mestu zasluži nekaj več pozornosti.

Kako deluje MPPT solarni regulator?

Tovrstni solarni regulator ima vse funkcije kot običajni, torej povezuje solarni modul, kjer energija nastaja, in akumulator, kjer se energija shranjuje. Njegova naloga je kar najoptimalnejše polnjenje akumulatorja, kar pomeni, da ga ščiti pred prenapolnjenostjo, saj se dogaja, da sončni moduli proizvedejo več energije, kot je akumulator lahko shrani. MPPT solarni regulator pa ima posebno dodano vrednost, saj iz sončnih modulov izvleče kar največ moči, kot je to v nekem trenutku mogoče. To pomeni, da lahko veliko bolje izkoristi delovanje solarnega sistema, lahko do 30 odstotkov ali celo več od običajnega regulatorja.

Ta vmesni člen je namreč zadolžen za to, da ves čas išče najboljše razmerje med električnim tokom in električno napetostjo oziroma na solarnem modulu išče točko, ki ima v nekem trenutku največjo moč (točka največje moči). Ta točka se seveda spreminja – zlasti glede na osončenost. Ker MPPT solarni regulator nenehno spremlja razmerje med napetostjo baterije in močjo solarnih panelov, doseže kar največji izkoristek. Če vemo, da je izkoristek solarnega panela v tem primeru za 30 odstotkov večji, lahko torej sklepamo, da lahko ob uporabi MPPT solarnega regulatorja proizvedemo enako količino električne energije kot s panelom, ki je za 30 odstotkov manj zmogljiv. Dobro je vedeti tudi, da lahko z MPPT regulatorjem polnimo 12 V akumulatorje ob solarnih panelih, ki imajo 24 V napetosti.

Vemo, da je napetost solarnega panela ali modula odvisna zlasti od tega, kako močno sije sonce, ter od temperature celic. Da se akumulator lahko polni, mora biti napetost modula višja od tiste v akumulatorju. Kadar je temperatura zraka 25 stopinj Celzija, ima modul napetost približno 17 V in lahko polni baterijo z napetostjo od 11 do 14,5 V. Kadar je zelo vroče, je napetost solarnega modula manjša (15 V), kadar je hladno, pa večja, in sicer okoli 18 V. Lahko se zgodi, da je napetost modula veliko višja od tiste v akumulatorju in tu nastopi omenjena tehnologija. MPPT solarni regulator bo v takšnih primerih v akumulator lahko pognal do 30 odstotkov več električnega toka kot običajni regulator. Ta viška energije namreč ne zna izkoristiti in energija, ki bi jo sicer lahko shranili ter uporabili, gre v nič.

Dodatne prednosti MPPT tehnologije

Zmožnost višjih izkoristkov energije je še posebej uporabna v hladnejših mesecih, torej pozimi, saj je to čas, ko je napetost modula res visoka – tudi 18 V. MPPT solarni regulator to izkoristi in v akumulator požene višek energije oziroma odvečno napetost pretvori v močnejši tok. Na ta način je tudi polnjenje akumulatorja časovno krajše. Pozimi je dan krajši, sončne svetlobe ni toliko, električne energije pa v tem času potrebujemo več kot poleti.

Naslednja prednost, ki jo ima MPPT solarni regulator, so manjše izgube moči v sistemu. Vzdržuje namreč visoko napetost v žicah od panelov do samega regulatorja in tu so izgube manjše kakor pri nižji napetosti. Poleg tega pa je tovrstni solarni regulator tudi fleksibilen, saj ga lahko namestite na različne sisteme.

In še; najsodobnejši regulatorji preprečujejo, da bi električni tok tekel v nasprotno smer, kar se lahko dogaja zlasti ponoči, ko osončenosti pač ni. Kadar paneli ne proizvajajo energije, lahko ta iz akumulatorja teče nazaj in akumulator se prazni. MPPT regulator pa ugotovi, kdaj energija iz panelov ne teče, in takrat sončne celice odklopi od akumulatorja.

Kdaj ga preprosto morate imeti?

MPPT solarni regulator preprosto morate kupiti zlasti, če kupujete module, namenjene sončnim elektrarnam. Če modul za sončno elektrarno priklopite na običajni regulator, bo modul za kar 60 odstotkov šibkejši, kot bi lahko bil.

Res je, da boste za MPPT solarni regulator odšteli nekoliko več denarja kot za običajnega, a investicija se kaj hitro povrne še posebej zato, ker vam bo obstoječi solarni sistem služil bolje kot prej oziroma boste od njega imeli več električne energije. Če torej želite, da iz sončnih celic dobite kar največ električne energije, je nakup MMPT solarnega regulatorja naravnost nepogrešljiv.

Zavedajte se, da je sončna energija obnovljivi vir, ki ga sploh še ne znamo dobro izkoristiti. Vse pa gre v smeri trajnostne naravnanosti, torej postopnega slovesa od fosilnih goriv in prehod na obnovljive vire energije. S pomočjo naprav, kot je MPPT solarni regulator, lahko poskrbite, da boste imeli od sončne energije, ki je brezplačna, kar največ. Tako boste lahko prihranili, hkrati pa naredili korak v smeri čim večje samooskrbe z energijo.

Zadnji prispevki