Ogrevanje na sončne celice z uporabo solarnih modulov


ogrevanje na sončne celice

Danes poznamo veliko različnih načinov uporabe sončnih celic, od domačih sončnih elektrarn namenjenih proizvodnji elektrike do tega, da lahko s pomočjo sončne energije segrevamo tudi lastne rezervoarje vode. V tem članku se  bomo osredotočili predvsem na to, kako ogrevanje na sončne celice omogoča cenejšo in bolj ekonomično obliko segrevanja domače sanitarne vode. V primeru, da želite svoje znanje obogatiti za nekaj koristnih informacij sistemu ogrevanja na vode s solarnimi moduli, vas vljudno vabimo k branju tega članka.

Ogrevanje na sončne celice nikoli poprej tako enostavno in cenovno dostopno

Prva od mnogih prednosti solarnih modulov, ki bodo vedno skrbeli, da vaša voda ne bo nikoli mrzla je zagotovo njihova enostavna montaža. Zaradi nje bo postalo ogrevanje mogoče tudi v oddaljenih gorskih kočah, glamping kompleksih in drugih pogosto zelo nedostopnih objektih, kjer je napeljava elektrike otežena ali celo nemogoča. Naj vam povemo, da je ogrevanje na sončne celice v primeru solarnih modulov veliko bolj cenovno dostopno, kot tisto s klasičnimi sončnimi kolektorji. Čeprav so strokovnjaki na trgu še do nedavnega govorili ravno obratno, se je v zadnjih nekaj letih situacija zaradi pocenitve solarnih modulov spremenila. V primeru, da še vedno dvomite v podatek, da lahko solarni moduli ogrevajo visoko ležeče in pogosto močno zasnežene zimske koče, vam zagotavljamo, da se je zimsko delovanje solarnih modulov izkazalo za veliko boljše, saj ti funkcionirajo še posebej dobro pri nižjih temperaturah. Za klasične sončne panele tega žal ne moramo reči.

Takšno ogrevanje vode s strani strokovnjakov ni zastonj oklicano za najbolj preprostega na tržišču. Ogrevanje na sončne celice v obliki solarnih modulov omogoča direktno ogrevanje vode tako, da se električna energija ne oddaja v javno omrežje, zato za njegovo namestitev ne boste potrebovali nikakršnih dovoljenj. Poleg tega za vzpostavitev lastnih solarnih modulov ni potrebna neznatna količina sestavnih delov, ampak le: solarni moduli, zalogovnik za sanitarno vodo v velikosti 100 do 300l, optimizator in električni vodi ter seveda izvajalec, ki bo vse skupaj montiral.

Kaj je optimizator in zakaj je njegova uporaba zelo priporočljiva?

Za samo poznavanje funkcije optimizatorja je dobro, da predhodno poznate osnove celotnega delovanja sistema ogrevanja vode preko solarnih modulov. Najbolj verjetna pozicija namestitve solarnih panel je na strehi objekta, čeprav poznamo tudi druge manj običajne načine. Pri tem načinu se solarne panele s pomočjo električnih vodov povežejo z optimizatorjem, ki je nameščen na vodnem grelcu. V napravo je vgrajen tako imenovan MPPT sledilec, katerega funkcija je nadzorovanje delovanja grelca. Tukaj imamo v mislih predvsem pregledovanje termostata, ki zaznava temperaturo vode.

Verjetno si mislite, kaj pa je sploh prava funkcija in vrednost optimizatorja, da ga strokovnjaki tako zelo priporočajo? Stvar je v tem, da se izkoristek sončne energije ob uporabi optimizatorja poveča kar za 50%. Pri tem poznamo dve različni verziji, ki izboljšujeta celotno ogrevanje na sončne celice. Prvi način je povezava optimizatorja z grelcem, ki ga že imate na domačem zalogovniku. Druga možnost pa je, da optimizator »pride v kompletu« oz. kot vgrajeni sestavni del samega grelca. Za karkoli se boste odločili pri tem ne bo potrebna nikakršna dodatna predelava že obstoječega sistema.

Uporaba optimizatorja je še posebej dobrodošla takrat, ko ogrevanje na sončne celice povežemo z domačim električnim omrežjem. Tako boste v veliki prednosti takrat, ko zunanje vremenske razmere (gosta oblačnost ali megla) ne omogočajo zadostne proizvodnje sončne energije. S solarnimi paneli je skrb za hladen večerni tuš popolnoma odveč. Optimizator, ki je povezan z vašim omrežnim električnim sistemom bo ob neugodnem vremenu avtomatično obvestil električno omrežje in to bo namesto njega ogrevalo vašo vodo. Ob izboljšanju vremenske slike, pa bo ta spet preklopil na delovanje solarnih modulov. Sistem tako namesto vas, naredi enostavni avtomatični preklop in vam s tem priskrbi nepotrebne skrbi.

Je uporaba solarnih modulov primerna za vsako strešno kritino?

Ogrevanje na sončne celice v obliki solarnih modulov je primerno za večino dobro vzdrževanih kritin, saj so deli zelo lahki in ne obremenjujejo strehe. To je pomembno še posebej pri tistih kritinah, ki so starejše in lažje lomljive. Teža celotnega sistema je manjša tudi zato, ker za njegovo uspešno uporabo ne potrebujete montirati dodatnih cevi.

vodno ogrevanje na sončne celice preprečuje zmrzovanje in vretje vode v ceveh

Naj vas zmrzovanje vode pri uporabi solarnih modulov, ki delujejo na fotovoltaičnim principu, ne skrbi. Tako poleti, ko lahko pride do izpada elektrike in je velika nevarnost zavretja vode, kot tudi pozimi, ko se velikokrat temperature spustijo pod ničlo ter lahko voda v ceveh zmrzuje, to pri solarnih panelih ni mogoče. Ogrevanje na sončne celice vas zato ne bo skrbelo tudi takrat, ko boste za daljši čas odsotni od objekta.

Kako je z uporabo solarnih modulov v zimskih kočah, poletnih vikend hiškah in podobnih objektih?

Potrebe manjše zidanice ali počitniške hišice bo zadovoljil 4 delen model s solarnimi paneli v primeru, da nimate nikakršnih možnosti za priklop na električno energijo. Za objekte, ki so zelo težko dostopni in se občasno zgodi, da pride do izpada električne energije ter imajo že nameščene solarne module, pa je njihova uporaba v povezavi z back up sistemom še kako dobrodošla. V tem primeru se višek pridobljene energije shranjuje v akumulator iz katerega se celoten sistem začne napajati v primeru izpada elektrike. Tako boste vedno pripravljeni tudi na situacije, kjer lahko zaradi različnih vzrokov izpad elektrike in s tem gretje sanitarne vode ni mogoč z dovajanjem elektrike iz javnega omrežja. To je še kako priporočljivo v primeru visokogorskih zimskih koč in otoških počitniških hišicah, kjer je dostop do omrežne elektrike nestabilen ali celo nemogoč.

Namestitev solarnih modulov je definitivno dobra izbira za vsakega zelo zaposlenega posameznika, ki se nerad ukvarja z rednim vzdrževanjem takšnega sistema. Ogrevanje na sočne celice v takšni obliki bo dolgoročno gledano zelo varna naložba, saj skoraj vsi znani proizvajalci kakovost svojih solarnih panelov zagotavljajo s kar 10 letno garancijo na menjavo opreme in 25 letno garancijo za delovanje sistema. Poleg tega pa za sofinanciranje domačega projekta lahko zaprosite evropske EKO sklade, ki bodo še dodatno olajšali že tako zelo cenovno ugodno investicijo. Trajnostna naložba lahko tako zlahka poveča vrednost vaše nepremičnine.  

Zadnji prispevki