Katere so največje prednosti in slabosti sončnih elektrarn?


prednosti in slabosti sončnih elektrarn

Vse pogostejši način pridobivanja električne energije iz naravnih in obnovljivih virov energije so tudi domače sončne elektrarne. Ker domača sončna elektrarna velja za dokaj drago investicijo, je predenj se odločite zanjo, vsekakor potreben temeljit premislek. Da bo odločitev malo lažja, smo vam pripravili seznam, na katerem si lahko preberete katere so največje prednosti in slabosti sončnih elektrarn.

Varovanje okolja

Ko razmišljamo o tem, katere so največje prednosti in slabosti sončnih elektrarn, med največjo prednost zagotovo spadata skrb in ohranjanje čistega okolja. Zaradi vse bolj očitnih negativnih vplivov onesnaževanja okolja, se v svetu vse bolj poudarja pomembnost pridelave energije iz obnovljivih naravnih virov. V Sloveniji iz obnovljivih virov energije trenutno na letni ravni pridobimo le okoli 22 % vse pridobljene električne energije. Na dolgi rok, bo ta odstotek vsekakor moral postati višji. K temu lahko veliko dobprinesemo s postavitvijo domače sončne elektrarne, zato se na listu prednosti in slabosti sončnih elektrarn, skrb za varovanje okolja vsekakor lahko uvrsti med prednosti le-teh.

Velik prihranek pri plačilu mesečnih položnic za električno energijo

Na list prednosti in  slabosti sončnih elektrarn, pa lahko uvrstimo tudi velik prihranek, ki ga lahko ustvarite z namestitvijo domače sončne elektrarne. Z namestitvijo domače sončne elektrarne, se v prvi vrsti močno znižajo mesečni računi za elektriko, saj ste, če pridelate dovolj električne energije za vaše potrebe, dolžni plačevati le stroške fiksnih postavk, ki pa niso vezani na porabo električne energije. Ob postavitvi domače sončne elektrarne namreč z lokalnim elektro podjetjem po navadi sklenete posebne vrste pogodbo, v kateri je določena cena odkupa električne energije. To pomeni, da v primeru, da v nekem obdobju vaša domača elektrarna pridele premalo električne energije, le to  avtomatično dobite iz javnega omrežja. Ko pa proizvede več električne energije, kot jo porabi vaše gospodinjstvo, pa višek električne energije oddate v javno omrežje. Ob koncu obračunskega obdobja, se naredi obračun. Če ste v omrežje oddali več električne energije, kot ste jo iz njega vzeli, vam elektro podjetje plača za oddani višek energije. Če pa ste iz omrežja vzeli več energije, kot ste jo oddali, morate razliko poravnati vi. Toda tudi v tem primeru je plačilo bistveno nižje, kot če bi morali celo leto plačevati položnice za elektriko iz javnega omrežja. Tako lahko na listu prednosti in slabosti sončnih elektrarn velik prihranek vsekakor uvrstimo v kategorijo prednosti.

Energetska neodvisnost

V današnjem času pridobiva velik pomen tudi energetska neodvisnost. Zagotovo vas je kdaj že razjezilo, ko ste brez elektrike na račun nenapovedanih popravil ali izpadov elektrike iz električnega toka, ostali ravno sredi kuhanja kosila ali katere druge dejavnosti, pri kateri je oskrba z električno energijo zelo pomembna. Domača sončna elektrarna pa vam prinaša prav privilegij lastne energetske neodvisnosti, zato tudi to lahko na listu prednosti in slabosti sončnih elektrarn, uvrstimo med prednosti. Z domačo sončno elektrarno imate elektriko ves čas na voljo, zaradi česar se boste marsikatere dejavnosti lahko lotili veliko bolj brezskrbno.

Enostavna in neinvazivna montaža

Ob podatku, da je treba sončno elektrarno namontirati tudi na vašo streho, pa marsikoga začne skrbeti zahtevnost montaže, saj si iz različnih razlogov ne želi dolgotrajnih gradbenih del na lastni hiši. Naj vas potolažimo, da se tudi montaža sončne elektrarne na listu prednosti in slabosti sončnih elektrarn, uvršča v kategorijo prednosti, saj je zelo enostavna, pomembno je le, da vaša streha izpolnjuje nekaj ne preveč zahtevnih pogojev. Pomembno je, da je strešna konstrukcija dovolj močna, da bo lahko nosila module sončnih celic, da je streha pravilno orientirana in da na tisti strani strehe, na kateri bodo nameščene sončne celice, ni nobenih strešnih oken. Vse ostalo naj vas ne skrbi, saj bodo za hitro in kakovostno izpeljano montažo poskrbeli mojstri izbranega podjetja.

Dolga življenjska doba

Ko hitite s seštevanjem prihrankov, pa naj vas seznanimo še z eno izmed točk prednosti in slabosti sončnih elektrarn. Domače sončne elektrarne imajo namreč zelo dolgo življenjsko dobo, saj naj bi brez večjih okvar delovale okoli trideset let. To pomeni, da ste z izjemo začetne investicije naslednjih trideset let skoraj brez stroškov plačila električne energije. Verjemite, v tridesetih letih se ta prihranek nabere do zneska, za katerega bi si lahko privoščili čisto nov avto srednjega cenovnega razreda.

Dokaj draga začetna investicija

Če pa že govorimo o listu prednosti in slabosti sončnih elektrarn, pa ne smemo pozabiti omeniti tudi nekaterih slabosti. Ena izmed tistih, ki odvrne največ kupcev, je zagotovo začetna investicija sončne elektrarne. Za povprečno hišo namreč znaša nekje med 2000 in 5000 €, odvisno od velikosti, vrste in števila sončnih modulov. Ta znesek je kljub poznejšim prihrankov, za marsikoga previsok. Toda na tem mestu lahko govorimo o prednosti in slabosti sončnih elektrarn. Prednost te slabe novice je, da ste ob postavitvi sončne elektrarne upravičeni do subvencije Eko sklada in ugodnega kredita Eko sklada. To vam bo zagotovo močno olajšalo začetno investicijo in omogočilo še večje prihranke v krajšem časovnem roku.

Problem hranjenja odsluženih sončnih celic

Kot zadnji na listu prednosti in slabosti sončnih elektrarn pa je problem hranjenja in razgradnje odpadnih sončnih celic, saj dolgo časa niso poznali načina, kako bi odpadne module razgradili do stopnje, da bodo popolnoma neinvazivni za okolje. Toda tudi na tem področju že sije luč na koncu tunela, saj strokovnjaki vsako leto razvijejo okolju prijaznejšo rešitev.

Zadnji prispevki