Na voljo so različni razsmerniki za sončne elektrarne, cene pa tudi – kako izbrati pravega?


razsmerniki za sončne elektrarne cena

Dandanes se vse več ljudi odloča za investicijo v postavitev domače sončne elektrarne, saj le-ta prinese veliko prihrankov, predvsem pa poskrbi za čistejše in lepše okolje. Pri postavitvi domače sončne elektrarne lahko v grobem izbirate med dvema možnostma. Lahko se odločite za sončno elektrarno na ključ, kar pomeni, da na začetku izvajalcu poveste svoje želje, le ta pa v celoti izpelje postopek postavitve domače sončne elektrarne. Lahko pa se odločite za drugo možnost, da ste sami vključeni v samo postavitev sončne elektrarne in izbiro posameznih komponent, ki jo sestavljajo. Med njimi so zelo pomembni razsmerniki za sončne elektrarne. Cena le teh se med različnimi ponudniki zelo razlikuje, zato si preberite, zakaj so tako pomembni in na kaj morate biti poleg cene pozorni pri njihovem izboru.

Zakaj so razsmerniki za sončne elektrarne pomembni?

Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da sončna elektrarna energijo sonca pretvarja v električno energijo. Toda v osnovi enostavna razlaga delovanja sončne elektrarne v svojem ozadju skriva veliko bolj kompleksne postopke. Sončna elektrarna namreč proizvaja enosmerni električni tok, električne naprave pa potrebujejo dvosmerni električni tok. Razsmerniki za sončne elektrarne skrbijo za to, da enosmerni električni tok pretvorijo v dvosmernega in tako vašemu domu zagotavljajo brezskrbno oskrbo z električno energijo. Poleg tega pa skrbijo tudi za to, kolikšen del električne energije bo namenjen porabi v vašem gospodinjstvu in kolikšen del energije lahko oddate v javno električno omrežje.

Če so na tehtnico postavljeni razsmerniki za sončne elektrarne, cena, hitro ugotovimo, da je njihova cena v primerjavi z vrednostjo celotne investicije sončne elektrarne zelo nizka, čeprav gre za eno najpomembnejših komponent celotnega sistema sončne elektrarne.

Zelo pomemben podatek je učinkovitost razsmernika

V ponudbi so trenutno zelo različni razsmerniki za sončne elektrarne, cena le-teh pa je tudi zelo različna, saj je odvisna od številnih dejavnikov. Bolj kot cena razsmernika za sončno elektrarno je zagotovo pomembna njegova kakovost. Vemo namreč, da vam sončna elektrarna v kratkem času lahko prinese velike prihranke. Toda če boste imeli neučinkovit razsmernik, ti prihranki ne bodo tako visoki, kakor bi si želeli. Zato so zelo pomembni kakovostni razsmerniki za sončne elektrarne. Cena le-teh bo morda malo višja od konkurence, toda skladno s tem bo višje tudi vaše zadovoljstvo z njihovim delovanjem. Lahko investirate v še tako kakovostne module sončnih celic, toda če boste kupili poceni in nekakovosten razsmernik, vam kakovostni moduli ne bodo nič koristili, saj razsmernik ne bo mogel učinkovito izkoristiti pridobljene električne energije.

Kot smo že omenili je učinkovitost pomembna odlika, ki jo imajo kakovostni razsmerniki za sončne elektrarne. Cena je zato odvisna predvsem od učinkovitosti. Učinkovitost razsmernika je odvisna od njegove kakovosti, ter tudi temperature okoliškega zraka, obremenitve ter električne moči, ki jo razsmernik lahko odda v omrežje. Glede na to, da je prav učinkovitost razsmernika glavni adut kakovostnega razsmernika, številni proizvajalci v specifikacijah izdelka navajajo zelo visoke številke učinkovitosti, ki jo imajo njihovi razsmerniki za sončne elektrarne. Cena le-teh pa je smešno nizka v primerjavi s konkurenco, pri kateri so gledano v številkah razsmerniki podobno učinkoviti in vas zato podatek o učinkovitosti lahko hitro zavede. V želji, da bi prodali čim več razsmernikov, namreč navedejo maksimalno učinkovitost razsmernika. Vendar ta podatek je običajno izmerjen v idealnih pogojih, katerih razsmernik v običajnih razmerah ni deležen. Ti podatki so tako približno tako zanesljivi kot podatki o povprečni porabi goriva v reklami za novo vozilo. Če želite izvedeti, kako učinkovit je razsmernik, morate najti podatek, ki je označen z oznako Euro učinkovitost.  Gre za podatek o učinkovitosti razsmernikov za sončne elektrarne, ki zajema širše območje delovanja, ki ga imajo smerniki za sončne elektrarne, poleg tega pa prikazuje povprečno vrednost delovanja razsmernika in ne le neke idealne vrednosti. Euro učinkovitost je tako veliko bolj zgovoren podatek o učinkovitosti, ki jo imajo izbrani razsmerniki za sončne elektrarne. Cena razmernikov z visoko Euro učinkovitostjo je morda res nekoliko višja, toda za to je boljše tudi njihovo delovanje.

Kolikšna je optimalna temperatura, ki razsmerniku omogoča nemoteno delovanje?

Pri izbiri pa morate biti pozorni tudi na to, kolikšen je temperaturni razpon, ki ga za delovanje potrebujejo izbrani razsmerniki za sončne elektrarne. Cena le-teh je namreč poleg učinkovitosti odvisna tudi od tega, za kakšen temperaturni razpon je primeren razsmernik, da lahko še optimalno in učinkovito deluje. Glede na podnebne razmere v Sloveniji, zadoščajo razsmerniki, ki ponujajo temperaturni razpon do 40 stopinj Celzija, pod pogojem, da so nameščeni v senci.

Trenutno so na voljo različni razsmerniki za sončne elektrarne, cena le-teh pa tudi

Torej, kot smo že večkrat v tem članku omenili, lahko trenutno izbirate med številnimi razsmerniki za sončne elektrarne, cena katerih, pa tudi kakovost se med posameznimi modeli zelo razlikuje. Zato si vzemite čas in preučite ponudbo, saj so razsmerniki zagotovo tisti del domače sončne elektrarne, ki lahko pomembno vplivajo na zadovoljstvo s sončno elektrarno.

Zadnji prispevki