Solarna elektrarna – ali je primerna za vaš dom?


solarna elektrarna

Zakaj bi vsak mesec plačevali visoke stroške za plačilo položnic za elektriko in ogrevanje, če lahko sami izkoristite energijo sonca, ki sije na streho vaše hiše in tako poskrbite za lastno energijsko samooskrbo, poleg tega pa s tem pripomorete tudi k lepši skrbi za okolje in planet in boljšemu jutri. Sliši se kot dobitna kombinacija, toda ali je solarna elektrarna primerna za vaš dom?

Kaj vas lahko prepriča v odločitev za domačo solarno elektrarno?

Domača solarna elektrarna je zagotovo velika naložba, o kateri se je potrebno predhodno dobro pozanimati in preučiti, kaj bi z nakupom sončne, oziroma solarne elektrarne, pridobilo vaše gospodinjstvo. Vsekakor pa vas bodo k odločitvi za solarno elektrarno pripomogli različni dejavniki.

  • Solarna elektrarna poskrbi za dolgoročni prihranek

Za večino bodočih lastnikov solarnih elektrarn, je najpomembnejši razlog, za odločitev za solarno elektrarno, finančne narave. Čeprav se cene povprečno velikih sončnih elektrarn skupaj z montažo gibljejo nekje med dvajsetimi in tridesetimi tisočaki, lahko na račun sončne elektrarne v tridesetih letih prihranki na račun električne energije prihranite okoli 40 tisočakov, za katere lahko kupite dva avtomobila srednjega cenovnega razreda, kar vsekakor ni tako zanemarljiv podatek. Poleg tega pa po navadi ob namestitvi solarne elektrarne lastniki sklenejo tudi pogodbo z lokalnim ponudnikom električne energije, v kateri je določena tudi cena odkupa električne energije, ki jo elektro podjetje izplača lastniku solarne elektrarne, v primeru, da je v javno električno omrežje oddal več električne energije, kot jo je iz njega odvzel. Torej, v primeru, da je vaša solarna elektrarna dovolj velika, da pridela ne le dovolj električne energije za energetsko in toplotno oskrbo vašega gospodinjstva, ampak dovolj, da lahko električno energijo oddajate v javno omrežje, ne privarčujete le na račun položnic za elektriko in ogrevanje, za oddano električno energijo ste še dodatno plačani.

  • Energetska neodvisnost

Solarna elektrarna pa vam v veliki meri zagotavlja tudi energetsko neodvisnost. Preskrba vašega gospodinjstva z električno energijo tako ne bo odvisna od različnih odklopov javnega omrežja zaradi popravil ali nezgod. Tako se vam ne bo zgodilo, da bi šlo vaše napol kuhano nedeljsko kosilo v nič, ali da ne bi mogli napolniti svojega prenosnika ravno v času pomembnega sestanka, zaradi kratkotrajnega izklopa električnega omrežja.

Poleg neprestane oskrbe z električno energijo, pa lahko dovolj velika solarna elektrarna poskrbi tudi za energijo, ki jo potrebujete za ogrevanje vode in doma. Brez večjih težav lahko uredite, da energija, pridobljena iz solarne elektrarne poskrbi za celoletno ogrevanje vode, lahko pa tudi za ogrevanje centralne napeljave za ogrevanje prostorov. Tako si lahko le z eno naložbo prihranite skrbi tako glede preskrbe z elektriko, kot tudi nabave energentov za ogrevanje vode in prostorov.

  • Za namestitev solarne elektrarne ni potrebno opraviti večjih posegov ali zidarskih del

Mnoge bodoče lastnike solarne elektrarne skrbi, da bo solarna elektrarna posegla v njihovo arhitekturno zasnovo in da bodo za namestitev elektrarne potrebna večja zidarska dela. Ta skrb je popolnoma odveč. Preden se odločite za končni nakup solarne elektrarne, vas bodo skoraj zagotovo na domu obiskali strokovnjaki iz izbranega podjetja, si natančno ogledali pogoje, ki jih ima vaša hiša za postavitev solarne elektrarne in skupaj z vami prišli do najboljše rešitve za namestitev. Poleg tega se panele za solarno elektrarno namesti direktno na streho, tako da ni strahu, da bi za potrebe solarne elektrarne bili primorani spreminjati dele strehe. Dandanes pa je tudi videz solarnih panelov že tudi estetsko zelo lepo dodelan, tako da brez težav izberete panele, ki se bodo podali k vaši hiši in na njej ne bodo izgledali kot neznani leteči predmet.

Solarna elektrarna lahko hitro postane donosna investicija

Če imate v sebi vsaj malo ekonomske žilice, boste hitro ugotovili, da se vam solarna elektrarna lahko hitro izkaže kot zelo donosna naložba. Solarna elektrarna ima namreč visok energetski potencial in kot smo že prej omenili, lahko na račun oddaje viška energije v javno električno omrežje, pridete do zelo lepih prihrankov. Lahko pa se odločite še za en pomemben korak, ki bo znižal že začetne stroške sicer dokaj drage investicije.

Priporočamo vam, da stremite k temu, da v investicijo solarne elektrarne vložite čim manj lastnih sredstev, saj boste tako hitreje pokrili začetne stroške in začeli ustvarjati dobiček. Solarna elektrarna se namreč nahaja na seznamu subvencij Eko sklada, ki spodbuja trajnostne investicije ki pripomorejo k dolgoročnemu ohranjanju okolja. Z ustrezno dokumentacijo lahko na Eko skladu pridobite tako subvencijo, kot tudi ugoden kredit, ki bosta zelo pripomogla k nižjim začetnim stroškom same investicije.

Ali je solarna elektrarna primerna tudi za vaš dom?

Slovenija se lahko pohvali z edinstveno lego na sončni strani Alp, zato ima zelo velik energetski potencial, kar se tiče koriščenja sončne energije. Zato ima veliko več slovenskih streh kot bi si lahko mislili, zelo dobre pogoje za namestitev solarne elektrarne, le da se njihovi lastniki tega pogosto ne zavedajo ali pa živijo v prepričanju, da se karkršno koli vlaganje na dolgi rok ne izplača.

Solarna elektrarna potrebuje le streho, ki je dovolj močna, da prenese težo konstrukticije solarnih panelov. Velikost solarne elektrarne se namreč določi prav na podlagi izračuna nosilnosti strešne konstrukcije in energetskih potreb, ki jih ima gospodinjstvo. Streha mora biti tudi orientirana proti jugu in na tisti strani, na kateri bodo paneli ne sme imeti nobenih strešnih oken ali drugih arhitekturnih dodatkov.

V tem opisu se zagotovo znajde velika večina slovenskih streh, zato je skrb, da solarna elektrarna ni primerna za vaš dom, popolnoma odveč. Z naložbo v solarno elektrarno boste lahko prišli do velikih prihrankov, poleg tega pa na račun lastnega zadovoljstva skrbeli tudi za lepši planet. Več ljudi kot se bo zavedala, kako velik doprinos lahko solarna elektrarna prinese k lepšemu okolju, hitreje se bo tudi ekološka situacija našega modrega planeta začela obračati na bolje.

Zadnji prispevki