Solarne celice – cena lastne sončne elektrarne na ključ


solarne celice cena

Ste kdaj pomislili na kako bi bilo, če vam ne bi bilo potrebno plačevati mesečne položnice za elektriko. Vsak mesec bi si preprosto prihranili enega od večjih stroškov, ki obremenjujejo vašo denarnico. Te sanje lahko še danes postanejo resničnost vsakega posameznika, ki želi po dostopni ceni investirati v domače solarne celice. Cena takšnega novodobnega sistema se ne mora primerjati z olajšanjem in ponosom, ki ga boste občutili po zagonu vaše čisto prave domače sončne elektrarne. Prepričani smo, da ste ob raziskovanju literature in predvsem branju novejših spletnih virov že naleteli na pojem sončne elektrarne »na ključ«. Ta posebna cenovno ugodna ponudba je v zadnjih nekaj letih pridobila na svoji prepoznavnosti in se vedno bolj uveljavlja tudi na slovenskem trgu. Tudi nas je zanimalo kaj se skriva za poimenovanjem sončne elektrarne »na ključ«, zato smo se o tej temi podučili in se odločili, da koristne informacije delimo tudi z vami.

Rojstvo solarne celice. Cena neprecenljivega izuma

Zanimivo je, da človeštvo po zaslugi Alexandra Edmonta Becquerela, že od leta 1839 ve za zmožnost nekaterih snovi, ki ob obsevanju s svetlobo oddajajo energijo v obliki elektrike. To je bil začetek, seveda je bilo potrebno do izuma sočnih celic vložiti še veliko truda v raziskovanje. Velik napredek je s svojimi dognanji prispeval slavni Albert Einstein, ki je svetu leta 1905 predstavil fotoefekt. Za časa svojega življenja je bil za ta izum deležen celo Nobelove nagrade. Fotovoltične celice pa so »luč sveta« ugledale šele nekaj let pozneje, in sicer v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Einsteinov izum pa se še danes uporablja v različne namene, ki niso vezane le na solarne celice. Cena takšnega izuma je naravnost nepredstavljiva, saj jih danes uporabljamo tudi v žepnih računalnikih in napravah nameščenih na različne površine kot so: fasade, strehe, parkomati, na pregradah proti hrupu in drugih zunanjih površinah na katerih je to mogoče.

Kaj so »na ključ« narejene solarne celice? Cena namestitve se vam obrestuje tudi zaradi možnosti prodaje lastne električne energije

Za elektrarne »na ključ« je značilen celostni pristop montaže posamezne panele na katerem so nameščene solarne celice. Cena takšnega projekta kljub njegovi personalizaciji zato ni nič višja. Pri takšnem pristopu gre za celostno izvedbo projekta od začetka do konca. Podjetja vam na ta način omogočajo manj obremenjevanja z iskanjem različnih izvajalcev, ki vam bodo načrtovali in dejansko namestili solarne celice. Cena in poenostavljen postopek pa nista edini prednosti načina izdelave »na ključ«. Dobili boste presonalizirano strokovno svetovanje, večkratni ogled in meritev objekta, pa tudi zelo pomemben izračun primerne velikosti posameznih panelov na kateri so solarne celice. Cena vašega objekta se bo s takšno namestitvijo znatno povečala. Dolgoročno podaljšanje obratovalnih stroškov pa je le en od vzrokov, da se vam investicija obrestuje. Najboljša stran takšne investicije pa je možnost izpustitve presežka narejene sončne energije v javno omrežje. Za to boste dobili izplačilo in si tako pokrili del stroškov namestitve sistema na objekt. V primeru, da tega ne želite, ampak bi raje vso pridelano energijo obdržali zase, pa vam je na voljo še možnost shranjevanja v akumulator oz. hranilnik električne energije.

Katere pogoje morate izpolnjevati, če želite na svojem objektu namestiti sončne panele?

Prvi korak do primerne namestitve sončnih celic je izbira primerne površine za izvršitev projekta. Možnosti je več kot si mislite. Kot najbolj razširjen način je namestitev na strešno kritino hiše, garaže ali drugih podobnih objektov. Poleg tega se sončne panele lahko namestijo na balkonsko ograjo, nadstreške za avte ali celo na fasado. Pri fotovoltičnem sistemu je za razliko od tradicionalnih sončnih panelnih namestitev, veliko lažje izbrati primerno mesto na objektu, saj ni nujna usmerjenost na južno stran. Priporočljivo je, da se sistem usmeri na zahod ali vzhod, kljub temu pa ni nujna močna izpostavljenost soncu. Sončnim celicam pri fotovoltičnem sistemu zadostuje oblačno vreme, saj se pri takšni vrsti sončnih celic ni potrebna močna direktna sončna svetloba.

Kako primerno skrbeti za solarne celice? Cena vključuje tudi kakšno amortizacijo?

Sistem, kot smo ga opisali v zgornjih primerih, ki je vezan »na ključ« in vsebuje fotovoltične celice, skoraj ne potrebuje dodatne oskrbe. Dobro načrtovani panelni sistemi v večini primerov ne potrebujejo rednega vzdrževanja, saj ta ne vsebuje delov, ki se gibajo in bi večkrat potrebovali menjavo.  Vseeno pa se za takšne sisteme predvideva amortizacija na polovici življenjske dobe sončnih celic. Paneli in sestavni deli se med seboj razlikujejo, zato vam svetujemo, da se o tem bolj podrobno pogovorite z dotičnim izvajalcem projekta. 

Kakšen pa je dejanski cenovni okvir za solarne celice? Cena niha glede na stopnjo nadgradnje

Kot smo že omenili je zelo težko postaviti točno ceno za posamezen projekt. Vseeno pa vam lahko povemo, da se večina investicij povrne v okoli 15 letih od nakupa. Monokristalne silicijeve celice so tiste, ki so trenutno na trgu znane kot sončne celice z najboljšim izkoristkom. Seveda te spadajo med cenovno dražje in težje dostopne vrste sončnih celic. V primeru, da ne želite investirati v dražjo obliko, se lahko odločite za polikristalne sončne celice. Za lažjo primerjavo prve dosegajo od 15 do 17,5% izkoristek, med tem ko imajo druge 13 do 15% izkoristek. Pri obeh se lahko odločite za nadgradnjo v obliki sledilnih modulov, ki bodo omogočale premikanje sončnih celic glede na položaj sonca. S takšnim sistemom si boste zagotovili najboljši možni izkoristek, seveda pa boste morali zanj odšteti več denarja. Ne le vrsta sončne celice, na ceno bo seveda vplivalo tudi samo število modulov in dodatnih vgradnih sistemov. Da boste vseeno imeli nekakšno predstavo o tem koliko vas lahko stane domača sončna elektrarna, vam lahko povemo, da enodružinski objekt, ki je relativno dobro pokrit stane od 5000 do 6000 EUR. To znaša prbl. 150-250 EUR na kvadratni meter.

Trajnostna investicija v domačo sončno elektrarno pa mora vsekakor odgovarjati vašim potrebam. V primeru, da se odločate za nakup lastne sončne elektrarne in ne veste kje začeti, bi vam svetovali, da najprej lotite pošiljanja povpraševanj različnim izvajalcem. Podatke lahko potem med seboj primerjate in se odločite za opcijo, ki je najbolj pisana na kožo vašem objektu in vašim finančnim zmožnostim.

Zadnji prispevki