Solarni moduli – vse pomembne informacije, ki jih morate poznati


solarni moduli

Vam je zanimiva ideja, da bi izkoristili moč sonca in postali samooskrbni s sončno energijo na strehi svoje hiše ali avtodoma? Berite naprej, saj vam v nadaljevanju predstavljamo pomembne informacije, kateri solarni moduli bi bili najbolj primerni za vas.

Kaj so solarni moduli?

Več med seboj povezanih sončnih celic sestavlja en solarni modul. Običajno imajo solarni moduli nominalno napetost 12V ali 24V. Med tem, ko ima solarna celica napetost le približno 0,5V, kar je premalo za uporabo. Solarne celice so med seboj povezane v modul. Na sprednji strani so zaščitene s steklom, ki mora vzdržati vse vrste vremenskih razmer, na zadnji strani pa so obdane z aluminijastim okvirjem. Zanje je značilna modularnost, to pomeni, da jih je mogoče povezovati med seboj in na ta način narediti večje sisteme. Tudi sončne celice se lahko povezujemo vzporedno ali zaporedno. Napetost povečamo, če zaporedno vežemo plus z minusom. Ob vzporedni vezavi pa povezujemo pluse skupaj in minuse skupaj, tako se povečuje moč. Običajno je solarni modul sestavljen iz 36 ali 72 med seboj povezanih sončnih celic. Solarni panel ima napetost približno 18V ali pa 36V, saj mora imeti višjo napetost kot akumulator, sicer ga ne more polniti.

V uporabi so najpogosteje monokristalni ali polikristalni solarni moduli

Kakšna je razlika med njimi? Za monokristalne module je značilno, da nudijo največji izkoristek med vsemi fotovoltaičnimi moduli. Na drugi strani so polikristalni moduli, ki imajo sicer nižji izkoristek kot monokristalni, a so cenejši. A če primerjamo vpliv višje temperature na zmanjšano proizvodnjo elektrike, je pri monokristalnih večji kot pri polikristalnih modulih.

Oboji kristalni moduli so rigidni in se ne morejo prilagajati površini, njihova življenjska doba je vsaj 25 let, ne glede na tehnologijo.

Amorfni solarni moduli

Ti solarni moduli so manj efektivni, a so cenejši od kristalnih modulov in tudi manj občutljivi na senco kot kristalni moduli. Na področjih, kjer je v poletnih mesecih zelo vroče ali pa v obdobjih megle so amorfni fotovoltaični moduli bolj učinkoviti od kristalnih. S časom vsi solarni moduli izgubljajo svojo moč, lahko bi rekli, da se starajo. Kristalni moduli povprečno izbubljajo 0,5 % moči na leto, med tem ko amorfni moduli približno 1 %.

Kako povečati izkoristek sončnih celic?

Strokovnjaki pravijo, da je vsaj 2-krat, še bolje pa 4-krat letno priporočljivo premakniti naklon pod katerim so nameščene sončne celice. Zelo pomembno je tudi zračenje, da se sončne celice hladijo, kar bo zelo povečalo učinkovitost solarnih modulov v vročih poletnih dneh. Izkoristek sončnih celic se lahko poveča tudi z uporabo MPPT solarnega regulatorja, saj le ta poveča izkoristek do 30 %.

Moč solarnih panelov pada z višanjem temperature

Ko se temperatura povzpne nad 25 °C, moč solarnih panelov začne padati. Moč solarnih modulov je deklarirana pri standardnih testnih pogojih, pri 25 °C in ko temperatura preseže 25 °C, moč solarnih panelov začne padati. Solarni moduli v vročih poletnih dneh lahko dosežejo temperaturo nad 50 °C ali celo nad 60 °C. Zato morate biti pozorni na podatek o temperaturnem koeficientu Pmax, to je podatek, ki kaže za koliko se bo zmanjšala moč solarnega panela z vsako zvišano stopinjo nad 25 °C. Vse splošno prepričanje, da je efektivnost solarnih modulov v predelih, kjer je na voljo veliko sonca, visoka, je zmota. Solarni moduli so najbolj efektivni v višjih predelih, kjer je temperatura nižja.

Solarni moduli – kako se odzivajo na senco?

Sončne module je treba pravilno namestiti, upoštevane morajo biti vse okoliščine objekta. Sončni moduli ne smejo biti zasenčeni, sicer se njihova moč temeljito zmanjša. V primeru, da je zasenčena petina površine, izgubijo kar 80 % moči. Popolna zasenčenost pa lahko povzroči kar 90 % nižjo moč solarnega modula. Zasenčenost pri napetosti fotonapetostnega modula nima velikega vpliva, saj se le ta malo zmanjša. Odvisno je tudi od tega, koliko sončnih celic je v senci in v kakšni meri so osenčene. Večja izguba bo, če je ena celica 75 % v senci, kot, če so 3 po 25 % zasenčene. Standardni sončni moduli (12V) so sestavljeni iz 36 celic, če je le ena celica popolnoma v senci, moč sončnega panela pade za polovico.

Gibljivi solarni moduli

Ti solarni moduli so gibljivi, ne pa povsem upogljivi in so zato primerni za plovila, avtodome in kampiranje. Njihova odlika je, da so lahki in tanki, približno 2 cm. Namesti se jih zelo preprosto, kot bi nalepili nalepko in zato ne poškodujejo površine. A pri izbiri gibljivih solarnih modulov velja previdnost, predvsem pri izdelkih iz vzhoda, ki niso ustrezno zaščiteni na sprednji strani modula in se navadno začnejo hitro luščiti zaradi različnih vremenskih vplivov. Zato se raje odločite za solarne celice, ki so med seboj povezane z bakrenimi vezmi na zadnji strani in so odporne proti koroziji. Nikar ne pozabite tudi na ustrezen solarni regulator.

Če ste pomislili, da bi povezali različne solarne module skupaj, to ni priporočljivo, saj med seboj povezani solarni moduli z različno napetostjo ali tokom, vedno izgubijo nekaj moči.s

Zadnji prispevki