Solarni paneli za ogrevanje vode znižajo vaše stroške


solarni paneli za ogrevanje vode

V časih, ko je trajnostna naravnanost prej pravilo kot izjema, se vse bolj nagibamo h koriščenju obnovljivih virov energije. V članku bomo izpostavili zlasti solarno, t.j. sončno energijo, ki jo za svoje delovanje izkoriščajo tudi solarni paneli za ogrevanje vode. Podrobneje si bomo torej ogledali, kaj so solarni paneli za ogrevanje vode, kako delujejo, kaj vse potrebujemo za njihovo namestitev, kako so učinkoviti in podobno.

Obnovljivi viri energije so alternativa tradicionalnim, fosilnim virom, kot so zemeljski plin, nafta in premog. Alternativni oziroma obnovljivi viri energije so veter, sonce, vodni tok, biomasa, plimovanje morja, geotermalna energija … Skupno jim je, da vira med koriščenjem ne izčrpavamo, njihov vpliv na okolje pa je minimalen.

Solarni paneli za ogrevanje vode so cenejša in preprostejša rešitev od klasike

Še posebej zanimiva je sončna energija, ki lahko ob primerni tehnologiji proizvaja električno energijo ali ogreva stavbe in vodo. In tu nastopijo solarni paneli za ogrevanje vode, ki so torej ključni element v sistemu ogrevanja vode s pomočjo sončne energije. Energijo, ki jo oddajajo sončni žarki, namreč učinkovito ulovijo in pretvorijo v energijo, ki jo lahko potem uporabimo za ustvarjanje tople vode.

Pri ogrevanju vode s pomočjo solarnih panelov gre za cenejšo in preprostejšo rešitev kot rešitev s klasičnimi termičnimi paneli. Nedavno so cene te tehnologije padle, njena priljubljenost pa je vse večja. Solarni paneli za ogrevanje vode se za odlično rešitev izkažejo tudi tam, kjer je moten dostop do električne energije, še posebej dobro pa se lahko izkažejo v hladnejših mesecih, saj so njihove sončne celice zaradi nižjih temperatur takrat učinkovitejše kot tiste pri klasičnih kolektorjih.

Kako delujejo solarni paneli za ogrevanje vode?

Za namestitev solarnih panelov za ogrevanje vode ne potrebujete dovoljenja ali kakšnih soglasij, saj električne energije ne oddajajo v omrežje. Zavedajte se namreč, da osnovni modeli elektrike ne proizvajajo, temveč so namenjeni zgolj ogrevanju vode!

Potrebovali boste torej same panele, najpogostejši solarni paneli za ogrevanje vode so ploščati, optimizator, primerne kable in zalogovnik za sanitarno vodo, katerega velikost je odvisna od števila uporabnikov. Najpogosteje se uporabljajo od 100- do 300-litrski zalogovniki. Pri ponudnikih so na voljo različni kompleti posameznih komponent, med katerimi lahko izbirate.

Solarni paneli za ogrevanje vode so največkrat nameščeni na strehi, pa tudi na fasadi ali tleh, s pomočjo električnih kablov pa se jih poveže z napravo, ki regulira delovanje grelca v zalogovniku. Naloga optimizatorja je poskrbeti za kar najboljši izkoristek – na ta način omogoči najmanj 50-odstotno večjo izrabo sončne energije kot pri klasičnih panelih.

Namesto da bi se ujeta energija zbirala v akumulatorju (proizvodnja elektrike), gre, preprosto rečeno, neposredno v napravo, ki potem ogreva vodo. Kadar se nameščajo solarni paneli za ogrevanje vode, predelava že utečenega sistema ogrevanja vode sploh ni potrebna, kar je še dodatna prednost te tehnologije. Zamenjati je treba le obstoječi grelec vode.

Še nekaj prednosti

Solarni paneli za ogrevanje vode so z notranjostjo stavbe, kot smo zapisali, povezani prek električnih kablov in ne s cevmi. Zaradi tega so okvare sistema zelo redke (manj sestavnih delov), garancija dolga, stroški vzdrževanja pa so zanemarljivi, prav tako toplotne izgube. Pozimi voda v ceveh ne bo zamrznila, poleti pa se ne pregreva. Poleg vsega so za tovrstne sisteme v primeru stanovanjskih hiš na voljo finančne spodbude, zato ob nakupu in namestitvi nikar ne pozabite še na to možnost, ki se jo izplača izkoristiti. Konec koncev pa boste ugotovili, da so stroški energije za prijetno bivanje v vašem domu občutno manjši. Tudi zato, ker lahko toplo vodo uporabite tudi za ogrevanje prostorov zlasti v spomladanskih in jesenskih mesecih.

Takšen, osnovni solarni sistem za ogrevanje vode je, še enkrat opozarjamo, namenjen zgolj ogrevanju vode s pomočjo optimizatorja, v katerega vgradijo sledilnik točke maksimalne moči, in ne proizvodnji električne energije. Z elektriko je optimizator povezan le toliko, da lahko ob pomanjkanju sončne energije ‘preklopi’ na ogrevanje vode s pomočjo elektrike iz obstoječega električnega omrežja.

Kaj pa vikend, kjer ni elektrike?

Solarni paneli za ogrevanje vode so odlična rešitev tudi za objekte, ki niso priključeni na električno omrežje. V takšnem primeru izberite preprost model, ki ima štiri solarne panele. Ti vam bodo poleti zagotovili več kot dovolj tople vode, seveda pa si lahko omislite tudi model, ki poleg ogrevanja vode ustvarja še električno energijo. Gre za otočne sisteme z vgrajenim posebnim razsmernikom. Čez dan so akumulatorji polni, saj je sončne energije na pretek, preostanek oziroma višek sončne energije pa gre v grelnik in vam omogoči toplo vodo. Mogoča pa je tudi obratna različica – solarni paneli za ogrevanje vode lahko vključujejo tudi sistem, pri katerem se odvečna energija akumulira in vam je potem na voljo kot električna energija. Skratka, možnosti so različne, zato se morate najprej odločiti, katera bo primarna funkcija vaših panelov.

V vsakem primeru pa boste morali zanje izbrati kar najboljše mesto. Solarni paneli za ogrevanje vode čez dan ne smejo biti v senci, zato v bližini ne sme biti dreves in stavb, ki bi nanje metale senco. Izberite torej takšno lego, ki bi omogočala najboljše delovanje in res dober izkoristek sončne energije. Najboljši naklon je med 35 in 45 stopinj (poleti manj, pozimi več), obrnjeni naj bodo v smeri juga.

Koliko panelov potrebujem?

Videli smo, da se solarni paneli za ogrevanje vode namestijo hitro in, seveda pa se je dobro vnaprej pozanimati, koliko panelov bomo potrebovali, kar se odločimo zlasti glede na število uporabnikov. Štiričlanska družina bo tako za ogrevanje vode potrebovala od štiri do šest panelov. Takšen sistem ji bo pokril kar 70 odstotkov potreb po energiji za ogrevanje vode. Preostalo bo pokrila elektrika iz omrežja, na katerega je objekt priključen. Ko bo sončne energije spet dovolj, bo optimizator ponovno vključil pridobivanje energije za ogrevanje vode iz solarnih panelov. Štiričlanska družina bo potrebovala še 300-litrski zalogovnik, če ga še nima. Če štiričlanska družina vodo ogreva s pomočjo elektrike, za to odšteje kar 600 evrov na leto, če se odloči za solarne panele, pa bo investicija zgolj začetna, potem pa bo energija za ogrevanje vode brezplačna. Če je vodo doslej ogrevala z bojlerjem, se ji bo investicija povrnila v nekaj letih.

Sončna energija ima ogromen neizkoriščen potencial

Slovenija ima precejšen potencial, kar zadeva izrabo solarne energije, solarni paneli za ogrevanje vode pa so dolgoročna in izredno poceni alternativa, ki okolja ne obremenjuje in ne povzroča škodljivih emisij.

Velik potencial se skriva zlasti v dejstvu, da je sonce vsem nam dostopen vir energije in da ga, pa naj ga uporabljamo še tako intenzivno, ne moremo ‘porabiti’ tako, kot se dogaja z nafto. Zakaj torej ne bi izrabili energije sonca, ki je brezplačna, njena količina pa tolikšna, da si sploh ne znamo predstavljati? Sonce na Zemljo namreč vsako uro pošlje toliko energije, kot je vse človeštvo porabi v enem letu!

Zadnji prispevki