Sončna elektrarna – cena za izgradnjo in izračun porabe


sončna elektrarna cena

Izgradnja sončne elektrarne je investicija, ki se zagotovo izplača. Ker nam sonce sveti zastonj, ni drugih stroškov, razen začetnih. Zakaj nam ne bi strehe krasila domača sončna elektrarna, cena katere je relativno nizka, če vemo, da se nam začetni stroški hitro povrnejo.

Z izgradnjo sončne elektrarne izkoristimo obnovljiv vir energije, s tem pa poskrbimo za varovanje okolja, saj ni izpušnih plinov, pa tudi ogljični odtis je majhen. V zadnjem času je postala domača elektrarna pravi trend, saj lahko poleg samooskrbe z električno energijo, z njo tudi zaslužimo.

Sončna elektrarna – cena za postavitev

Koliko vas bo stala sončna elektrarna je odvisno od tega, kako bo velika. To je pa odvisno tudi od tega, ali je streha na pravi strani, kolikšen je njen naklon in kako velik je razpoložljiv prostor na strehi. Naklon strehe mora biti med 0 in 60 stopinj, da je izkoristek kar se da največji. Prav tako pa je tudi pomembno, da je streha na južni strani, ali pa obrnjena vsaj na jugovzhod ali pa jugozahod. Investicija v sončno elektrarno se vam povrne že prej kot v desetih letih, s subvencijo pa še prej. Prav tako, pa je tudi njena življenska doba dolga, kar do 30 let, tako, da se vam izgradnja sončne elektrarne zagotovo izplača. Veliko ponudnikov vam bo predlagalo sončno elektrarno na ključ, kar je za vas najboljše, saj potem res nimate nobenega dela z njeno postavitvijo. Kar pomeni, da za vse poskrbi ponudnik, za vsa dovoljenja, zavarovanja, projektno dokumentacijo, subvencije, pa vse do končnega vzdrževanja. Vi pa lahko vse le nadzirate. Sončna elektrarna, cena in vsi stroški povezani z njo, pa so kot že rečeno odvisni od večih dejavnikov.

Meddrugim je pri informativnem izračunu, koliko bi vas stala sončna elektrarna pomembno tudi to, koliko ste imeli porabe elektrike v preteklosti, pri čemer morate upoštevati tudi potencialno povečanje porabe v prihodnosti. Prav tako pa je pomembna tudi nazivna moč elektrarne in površina na strehi. Če je naprimer nazivna moč elektrarne 3,64 kWp, vaša letna poraba električne enrgije pa je 4000 kWh, pri tem je potrebna površina na strehi 25 m2, cena za sončno elektrano na ključ pa bi bila od 7.000 do 11.000 evrov. Če pa imate na razpolago večjo površino na strehi, naprimer 90 m2 in je tudi vaša poraba električne energije večja, do 14500 kWh, potem potrebujete sončno elektrarno z nazivno močjo 13,18 kWp, cena za tako pa bi bila od 26.000 do 40.000 evrov. Pri teh izračunih, ki so informativni, se upošteva, da štiričlansko gospodinjstvo letno porabi 4000 kWh elektrike. Cena sončnih panelov (250W) se sicer giblje od 150 do 250 evrov na kvadratni meter. Oziroma lahko rečemo, da je sončna elektrarna cena na ključ od 2000 do 3000 kWp. Ker vemo, da modul, ki ima nazivno moč 1 kW, proizvede 1.100 kWh električne energije, lahko rečemo, da bi štiričlanska družina za elektrarno na ključ odštela od 7.000 do 11.000 evrov. Je pa cena odvisna tudi od ponudnika, garancije in kvalitete panelov.

Ko ste v iskalnik vtipkali sončna elektrarna cena, ste zagotovo zasledili veliko ponudnikov, ki vam lahko svetujejo in postavijo sončno elektrarno. Vendar morate biti pazljivi in izbrati strokovnjake, ki imajo z elektrarno za samooskrbo izkušnje in so pri svojem delu mojstri. Tako se vam svetuje, da preden se odločite za izgradnjo sončne elektrarne, najprej izberete več ponudb, potem pa se odločite za pravega ponudnika. Najprej bodo prišli mojstri na ogled, naredili vse potrebne meritve in vam poslali vse potrebne podatke (sončna elektrarna: cena, izračun, delovanje).

Kako lahko pridem do subvencije?

Sončna elektrarna, cena katere je lahko visoka, pa je zagotovo dobra investicija, saj ne samo da se vam investicija povrne v manj kot desetih letih, ampak boste tudi za električno energijo imeli do 75 % manj stroškov. Za izgradnjo sončne elektrarne pa lahko zaprosite tudi za subvencijo. Priporoča se, da se pozanimate o pogojih, saj se vsako leto spreminjajo. Načeloma velja, da vam povrnejo 20 % investicije, v kar je všteto tudi montaža in nakup vse potrebne opreme. Navzgor je višina subvencije omejena na 180 evrov za 1 kWA nazivne moči električne naprave, ki je inštalirana. Če ste se odločili za sončno elektrarno na ključ, potem vam bo vse v zvezi s subvencijo uredil ponudnik. Lahko pa se pozanimate tudi, če vam sam ponudnik lahko omogoči kakšno ugodno financiranje. Nekateri ponujajo nakup z obročnim odplačevanjem ali pa potrošniško kreditiranje.

Načeloma se fotonapetnostne module namesti na streho objekta, ki ima nameščen števec za merjenje, koliko se porabi električne energije. Če je uporabna površina objekta do 250 kvadratnih metrov in je ta namenjen za trajno bivanje, potem se lahko veselite za 9,5 % znižano stopnjo DDV. Če pa bi module namestili na streho garaže, delavnice, kozolca, ali pa na drug pomožni objekt, potem bo investicija dražja zaradi 22 % DDV.

Sončna elektrarna, cena katere je odvisna od večih dejavnikov, vam lahko zelo izboljša kvaliteto življenja, saj lahko odvečno proizvedeno električno energijo tudi prodajate, s tem pa imate dodaten zaslužek. Za več informacij in bolj natančen izračun pa se obrnite na izbranega ponudnika.

Zadnji prispevki