Sončna elektrarna in toplotna črpalka – v čem se razlikujeta?


sončna elektrarna in toplotna črpalka

V duhu skrbi za okolje in lastnih prihrankov pri vzdrževanju gospodinjstva in plačevanju komunalnih prispevkov, sta vse bolj priljubljeni investiciji sončna elektrarna in toplotna črpalka. Čeprav na prvi pogled obe prispevata k zmanjšanemu številu položnic in skrbi za okolje, je med njima velika razlika. Zato vam bomo predstavili v čem se razlikujeta sončna elektrarna in toplotna črpalka.

Obe skrbita za samooskrbo vašega doma, a na različnih področjih

Dejstvo je, da lahko sončna elektrarna in toplotna črpalka pomembno prispevata k večji samooskrbi vašega doma, saj izkoriščata brezplačno energijo iz okolja in jo pretvorita v uporaben energent, ki je prijazen do vaše denarnice. Sončna elektrarna in toplotna črpalka obe za svoje delovanje izkoriščata sončno toploto, oziroma energijo sonca, toda na različna načina.

Domačo sončno elektrarno namestite na strehi vaše hiše, pod pogojem, da na tisti strani, na kateri bo nameščena, ni nobenih strešnih oken. Nanjo torej namestite module s sončnimi celicami. V času, ko je streha obsijana s sončnimi žarki, sončne celice absorbirajo sončno toploto in jo s pomočjo posebne tehnologije pretvorijo v električno energijo, zarasi česar je vaš dom lahko energetsko neodvisen od javnega električnega omrežja. Preden se odločite za namestitev sončne elektrarne je dobro poklicati tudi strokovnjaka, ki bo izvedel ustrezne meritve in vam svetoval, ali se vam glede na osvetljenost s soncem in stabilnost strešne konstrukcije splača investirati v domačo sončno elektrarno ali ne.

Toplotna črpalka pa je po drugi strani namenjena izkoriščanju energije sonca za potrebe ogrevanja vode in centralnega sistema. V Sloveniji se najpogosteje namešča toplotno črpalko zrak voda, kar pomeni, da toplotna črpalka pretvori energijo toplega zraka, ki ga je segrela sončna toplota, v toploto, s katero segrejemo vodo. Ločimo toplotne črpalke za ogrevanje hiše, toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode ter kombinirane toplotne črpalke, torej tako za ogrevanje hiše kot tudi sanitarne vode. V primerjavi s sončnimi elektrarnami so toplotne črpalke pogostejša izbira mnogih Slovencev.

Torej, sončna elektrarna in toplotna črpalka obe izkoriščata isti vir energije, ampak za različne namene in na različne načine.

Sončna elektrarna vam ne omogoča le prihranka, ampak tudi zaslužek

Ko primerjamo v čem se razlikujeta sončna elektrarna in toplotna črpalka, naletimo na še eno veliko razliko med njima. Obe vam omogočata velik prihranek. Toplotna črpalka pri plačilu ogrevanja hiše in vode, sončna elektrarna pri plačilu elektrike. Toda sončna elektrarna vam poleg tega ponuja tudi možnost zaslužka. V primeru, da si lahko privoščite in vam površina vaše strehe omogoča dovolj veliko sočno elektrarno, ki proizvede več električne energije, kot jo lahko porabite v vašem domu, višek električne energije oddate v javno električno omrežje v skladu s pogodbo, ki jo običajno podpišete z lokalnim ponudnikom električne energije. Po navadi se v tej pogodbi določi postavke oddaje in porabe električne energije. Torej, ko vaša sončna elektrarna porabi več električne energije kot je lahko porabite, jo oddate v omrežje, ko pa proizvede premalo elektrike za potrebe vašega gospodinjstva, pa se elektrika avtomatično začne dobavljati iz električnega omrežja. Na koncu meseca le še poravnate obračun. Če je bilo z vaše strani več oddane elektrike v omrežje kakor prejete, vam torej elektro podjetje plača primerno vsoto za oddano električno energijo.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta dobitna kombinacija

Toda pri iskanju v čem se razlikujeta sončna elektrarna in toplotna črpalka hitro ugotovimo, da skupaj predstavljata dobitno kombinacijo za samooskrbo vašega doma. Dobra in primerno velika sončna elektrarna bo namreč proizvedla dovolj elektrike, da bo le-ta zadoščala tudi za letno porabo električne energije, ki jo porabi toplotna črpalka. To pomeni, da bosta obe napravi skupaj poskrbeli, da se bodo vaše mesečne položnice drastično zmanjšale, saj boste tako lahko popolnoma zastonj ogrevali hišo, hkrati pa vam ne bo treba plačevati položnic za porabljeno elektriko, saj jo boste proizvedli sami.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka vam ponujata možnost subvencij

Čeprav sončna elektrarna in toplotna črpalka predstavljata ključ do velikih prihrankov, pa obe skupaj zahtevata velik začetni vložek, ki si ga marsikdo ne more privoščiti. Zato imate možnost koriščenja subvencij in ugodnih kreditov, ki vam bodo pomagali, da boste z lažjim srcem začeli pogumno pot do samooskrbnega doma, poleg tega pa vam bodo tudi omogočili, da se vam bo investicija hitreje povrnila.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta upravičeni do subvencij Eko sklada. Da lahko ti dve subvenciji izkoristite, morate izpolniti vlogo in priložiti vsa potrebna dokazila. Na voljo pa vam je tudi ugoden kredit.

Poleg tega pa se pri izbranem izvajalcu pozanimajte še o možnostih drugih subvencij. V nekaterih krajih namreč finančno injekcijo doda tudi lokalna občina ali katera druga pristojna uradna ustanova. O še kakšni dodatni priložnosti za prihranek se lahko pozanimate tudi pri izbranem izvajalcu. Pomembno je le, da se o vseh možnostih dobro pozanimate, da ne boste pozneje obžalovali zamujene priložnosti, saj sta sončna elektrarna in toplotna črpalka navkljub vsem medsebojnim razlikam investiciji, ki bosta vašemu domu dodali popolnoma novo vlogo.

Zadnji prispevki