Kako izračun cene sončne elektrarne obrniti v svojo korist


sončna elektrarna izračun

Postavitev domače sončne elektrarne je med Slovenci vse bolj priljubljena, saj je domača sončna elektrarna vsekakor investicija, ki poskrbi tako za prihranek v vaši denarnici kot tudi globalno gledano za lepši in čistejši planet. Marsikdo pa pred nakupom sončne elektrarne okleva zaradi velike začetne investicije. Zato vam razkrivamo nekaj napotkov, kako bo vaš sončna elektrarna izračun nekoliko nižji in prijaznejši vašemu žepu.

Izračun za sončno elektrarno je odvisen od več različnih dejavnikov

Sončna elektrarna izračun je zagotovo tista besedna zveza, ki jo boste napisali v spletni iskalnik, ko se boste začeli spogledovati z idejo o postavitvi lastne sončne elektrarne. Cena je namreč tisti podatek, ki nas poleg vseh prednosti, ki jih prinaša domača sončna elektrarna na strehi, najbolj zanima. Toda na žalost vam ne moremo enostavno razkriti cene sončne elektrarne, saj je le-ta odvisna od več različnih dejavnikov. Najbolj natančno vam bo sončna elektrarna izračun lahko podal izbrani izvajalec, ko si bo že ogledal kakšne pogoje imate za postavitev sončne elektrarne in opravil vse potrebne izračune. Do takrat pa vam lahko razkrijemo, kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na to, da se cene domačih sončnih elektrarn med seboj tako zelo razlikujejo.

  • Velikost strehe in število modulov

Kot verjetno že veste, je sončna elektrarna odlična naložba, saj se vam lahko hitro povrne. Da se bo vaš sončna elektrarna izračun res izplačal in se bo vložek vanj hitro vrnil v denarnico, pa je pomembno, da je sončna elektrarna dovolj velika in da zadostuje vsaj potrebam vašega gospodinjstva. Če bo sončna elektrarna pridelala dovolj električne energije, da bo z njo lahko nemoteno oskrbovala vaše gospodinjstvo, se vam vložek lahko povrne že v nekaj letih, če pa bo proizvedla manj električne energije, kot jo porabite, zaradi česar boste še vedno morali odkupovati del električne energije iz javnega električnega omrežja, pa bo moralo preteči nekoliko več let, da se vam bo začetni vložek povrnil.

V osnovi nekako velja pravilo, da potrebujete 6-7 m2 površine sončnih celic, da lahko zanje predvidite 1 KW moči. Torej večja kot bo vaša sončna elektrarna, večja bo začetna investicija, toda z njo boste predelali tudi več električne energije in vaš začetni sončna elektrarna izračun vam bo hitro pokazal, da se vam bo investicija povrnila v nekaj letih. Nadaljnja leta obratovanja sončne elektrarne pa vam bodo prinašala le še prihranke, saj sončna elektrarna lahko deluje tudi do 30 let.

  • Proizvajalec

Na ceno sončne elektrarne pa vpliva tudi proizvajalec sončnih celic, oziroma modulov za sončno elektrarno. Preden opravite začetni sončna elektrarna izračun, vam svetujemo, da preverite različne proizvajalce sončnih celic. Pri tem se ne usmerite le na branje cen in ugodnosti, ki jih določen proizvajalec ponuja, ampak se predvsem usmerite na kakovost izdelave in zadovoljne odzive strank. Prihranjen denar pri začetni investiciji vam nič ne pomaga, če kupite sončne celice slabe kakovosti, ki bodo vsako leto potrebovale popravilo. Zato naj ima na tej točki kvaliteta prednost pred ceno.

  • Obseg del, ki so vključena v predračun

Ko ste za sončno elektrarno že odločeni in ste v postopku pridobivanja ponudb različnih proizvajalcev, pa bodite pozorni tudi na to, kaj vse vključuje posamezen predračun. Sončna elektrarna izračun je namreč lahko hitro zelo zavajajoč. Zato preverite, ali vsebuje vsa dela, ki so potrebna za namestitev in postavitev domače sončne elektrarne – od začetne priprave strehe, inštalacij, namestitve posameznih modulov, zagotavljanja požarne varnosti, priključitve na električno omrežje … Če se zgodi, da so v začetni sončna elektrarna izračun vključena le določena dela, se o tem pogovorite s posameznim izvajalcem in pred začetkom del dogovorite v cenah, ki v predračun niso bile vključene, Zagotovo si na koncu na koncu montaže ne želite presenečenja, da morate doplačati še nekaj sto evrov za dodatna dela. Zato si že vnaprej prihranite slabo voljo in izgubljene živce in se o vseh podrobnostih natančno dogovorite z izvajalcem in jih tudi zapišite, da ne bi pozneje prišlo do nesporazumov.

Pridobite subvencije, ki vam pripadajo

Največ in najhitreje pa lahko pri začetni investiciji prihranite s pomočjo različnih subvencij, do katerih je danes upravičena že praktično vsaka domača sončna elektrarna. Izračun subvencije največkrat opravi Eko sklad, ki tudi nudi tovrstne subvencije. Vaša naloga je, da vložite vlogo za pridobitev subvencije in priložite vso potrebno dokumentacijo, ki bo dokazovala da ste upravičeni do sredstev, oziroma subvencije Eko sklada. Ker so subvencije Eko sklada zelo pogost način sofinanciranja domačih sončnih elektrarn, vam bo lahko pri izpolnjevanju vloge in pogojev za pridobitev sredstev lahko pomagal tudi izbrani izvajalec del, saj ima zagotovo veliko izkušenj s tega področja.

Poleg subvencij Eko sklada pa se pozanimajte tudi o možnosti pridobitve kakšne druge subvencije ali izbire alternativnejšega načina sofinanciranja začetne investicije, ki za povprečen žep brez pomoči predstavlja kar veliko obremenitev. Najhitreje boste te informacije dobili kar na vaši občini in sicer na oddelku za gradbeništvo in okolje, lahko pa se pozanimate tudi pri izbranem izvajalcu del ali pri zadovoljnih uporabnikih domačih sončnih elektrarn.

Velik prihranek in skrb za okolje sta zagotovo dovolj velika razloga, da bo vaša naslednja investicija prav domača sončna elektrarna. Izračun za nakup vseh modulov in sončnih celic zna morda na začetku res nekoliko presenetiti, toda s premišljenim nakupom in koriščenjem subvencij, ki vam pripadajo, boste tudi vi brez večjih težav lahko postali ponosni lastnik domače sončne elektrarne.

Zadnji prispevki