Sončna elektrarna je prvi korak do samooskrbe


sončna elektrarna samooskrba

Glede na aktualne tako okoljske kot tudi gospodarske razmere, v marsikom raste želja po ustvarjanju samooskrbnega doma, ki bi bil neodvisen od zunanjih političnih in družbenih, pa tudi okoljskih vplivov. Toda kmalu ugotovimo, da je samooskrbo veliko težje zagotoviti, kot bi si lahko mislili. Ena izmed odličnih rešitev je domača sončna elektrarna. Samooskrba z energijo je namreč odlična odskočna deska in prvi korak na poti k energetski neodvisnosti, ki je dandanes zagotovo ena izmed pomembnejših.

Kako vam lahko sončna elektrarna zagotovi energetsko neodvisnost?

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste kdaj med kuhanjem kosila, sesanjem ali običajnim gledanjem televizije nenadoma ostali brez električne energije. To vas zagotovo ni razveselilo, zlasti, če se vam je zaradi tega pokvarila kakšna jed, ki ste jo ravnokar pripravljali. V slabo voljo pa nenazadnje marsikoga spravijo tudi položnice za električno energijo. Vsako leto uporabljamo več električnih aparatov, zato je tudi položnica za električno energijo vsako leto višja, nenazadnje pa se lahko nekoliko spremenijo tudi postavke za plačilo elektrike, kar ponovno podraži vašo položnico. Vendar kljub temu, da ste ob nenapovedanih izpadih elektrike in visokih položnicah jezni, na to stanje sami od sebe ne morete vplivati, lahko ga le sprejmete. Rešitev iz tega začaranega kroga pa vam prinaša sončna elektrarna. Samooskrba z električno energijo s sončne elektrarne je namreč zelo enostavna, hkrati pa vas reši nenapovedanih izpadov elektrike, predvsem pa visokih položnic.

Nenazadnje pa je lahko odskočna deska do novih prihrankov ravno sončna elektrarna. Samooskrba z električno energijo prej sončne elektrarne vam namreč omogoča, da lahko višek električne energije oddajate v javno električno omrežje in za to dobite ustrezno plačilo. Če se želite lotiti projekta sončna elektrarna samooskrba, morate po navadi podpisati pogodbo z lokalnim dobaviteljem električne energije, v kateri sklenete dogovor, da v času, ko vaša sončna elektrarna pridela višek električne energije, ta višek oddajate v električno omrežje, ko pa pridela manj električne energije, kot bi jo vi potrebovali v svojem gospodinjstvu, pa ste upravičeni do električne energije iz električnega omrežja, tako da je strah, da bi ostali brez električne energije, popolnoma odveč. Izmenjavanje električne energije omogoča poseben razsmernik, števec pa zapisuje razmerje med oddano in prejeto električno energijo. Na koncu leta naredite obračun, iz katerega se vidi, koliko energije je oddala vaša sončna elektrarna. Samooskrba je zagotovljena takrat, ko je pridelala vsaj toliko energije, kot ste jo porabili v vašem gospodinjstvu. Če je je proizvedla več in ste jo oddajali v javno omrežje, vam bo elektro podjetje plačalo za oddano elektriko. Tako ne le prihranite ampak tudi zaslužite.

Kako veliko sončno elektrarno potrebujete?

Pomembno vprašanje pa je, kako velika mora biti sončna elektrarna. Samooskrba z električno energijo je namreč zagotovljena takrat, ko vaša sončna elektrarna zmore pridelati toliko električno energije, kolikor je vaše gospodinjstvo potrebuje za normalno delovanje. Zato je zelo težko odgovoriti na vprašanje, kako velika mora biti sončna elektrarna. Samooskrba z električno energijo se namreč razlikuje od gospodinjstva do gospodinjstva, saj je vsako gospodinjstvdo drugačen porabnik. V veliki meri na to vpliva število članov gospodinjstva. 4-člansko gospodinjstvo naj bi na letni ravni porabilo vsaj 822 kWh ur električne energije. Vendar poleg števila članov gospodinjstva je pomembno upoštevati tudi njihove navade, prehrano, ali imajo varčne električne naprave, na kakšen način se ogrevajo …

Pred samim začetkom gradnje, je zato dobro, da do vas pride strokovnjak in izračuna, kako velika naj bi bila vaša sončna elektrarna. Samooskrba s sončno energijo prek sončne elektrarne pa je mogoča takrat, ko izpolnjujete še ostale pogoje. Pomembno je predvsem, ali imate dovolj veliko površin, da bi lahko postavili primerno veliko sončno elektrarno za vaše gospodinjstvo in ali bo strešna konstrukcija zmogla prenesti težo sončne elektrarne. Naj vas na tem mestu pomirimo, da so paneli za sončno elektrarno zelo lahko, zato obstoječa strešna konstrukcija zadostuje v večini primerov. Morate pa vedeti, da mora biti streha za sončno elektrarno ustrezno orientirana, poleg tega pa na tisti strani, na kateri bodo sončni paneli, ne sme biti nobenih strešnih oken ali drugih arhitekturnih dodatkov. V primeru, da vam vaša streha tega ne omogoča, se lahko odločite tudi za samostoječo sončno elektrarno.  Če pa na vaši strehi že stoji sončna elektrarna, samooskrba pa ni omogočena, se vedno lahko odločite za nadgradnjo sončne elektrarne in svoje gospodinjstvo spremenite v energetsko neodvisno.

Ali se vam splača tako velika investicija?

Če ste že začeli brskati po različnih ponudbah, boste kmalu ugotovili, kako velika naložba je sončna elektrarna. Samooskrba z električno energijo pa je kljub veliki začetni investiciji dobra dolgoročna naložba. Pomembno pa je, da se zavedate, do katerih dodatnih sredstev vas upravičuje sončna elektrarna. Samooskrba je namreč v evropskem prostoru vse bolj pomembna, zato lahko ob postavitvi domače sončne elektrarne brez večjih težav pridobite subvencijo Eko sklada. Poslati morate le vlogo in nekaj dokumentov, s katerimi izkazujete, kako veliko sončno elektrarno nameravate postaviti. Že subvencija Eko sklada lahko znaša več kot 1000 €, poleg tega pa lahko preko Eko sklada pridobite tudi ugoden kredit. Tako se vam v manj kot desetih letih povrne celotna sončna elektrarna. Samooskrba pa vam nato lahko prinaša ne le dodatne prihranke, ampak tudi zaslužek, ter nenazadnje nadzor nad lastno električno energijo.

Zadnji prispevki