Sončna elektrarna na ključ je življenjska naložba, ki je ne boste obžalovali


sončna elektrarna na ključ

Pridobivanje virov iz okolju prijaznih in obnovljivih virov je vse bolj aktualna tema, saj se vse več ljudi zaveda pomembnosti skrbi in ohranjanja našega modrega planeta. Če želite tudi vi uporabljati okolju prijazne energetske vire, je sončna elektrarna na ključ zagotovo modra odločitev. Zagotavlja vam vseletno preskrbo z elektriko, hkrati pa se vam njena investicija hitro povrne.

V čem se sončna elektrarna na ključ razlikuje od običajnih sončnih elektrarn?

Postavitev sončne elektrarne je zahteven proces, saj je treba za dosego optimalnega in varnega delovanja sončne elektrarne upoštevati kar nekaj dejavnikov. Najprej je potrebno izvesti natančne meritve nosilnosti strehe in povprečne osvetlitve strehe s soncem. Nato je potrebno izračunati, koliko energije bi s sončno elektrarno pridobili, določiti, koliko sončnih celic se lahko namesti na vašo streho. Na podlagi vsega tega izračunati, ali je izkoristek energije dovolj velik, da se vam bo investicija povrnila v nekaj letih …

Po vseh začetnih odločitvah sledi izbira sončnih celic, njihova namestitev na streho, ozemljitev, skrb za varno delovanje in še mnogo drugih majhnih del, ki na koncu pripeljejo do tega, da vaša domača sončna elektrarna deluje brezhibno.

Toda vsak posameznik na žalost nima tako zelo širokega znanja postavljanja sončnih elektrarn, zato se marsikomu zgodi, da kljub dobremu namenu, da bo postavil sončno elektrarno, na sredini postopka obupa.

Zato je odlična rešitev sončna elektrarna na ključ. Postavitev sončne elektrarne na ključ deluje po podobnem principu kakor gradnja hiše na ključ – vaša naloga je, da izberete izvajalca del ter poveste svoje pogoje in zahteve za postavitev sončne elektrarne, za vse ostalo pa seveda ob posvetovanju z vami poskrbi vaš izbrani izvajalec. Zaradi tega je sončna elektrarna na ključ vse bolj priljubljena oblika postavitve domače elektrarne, saj vam je z njo prihranjenih veliko skrbi in izgubljenih živcev, poleg tega pa imate zagotovilo, da je bila postavitev vaše sončne elektrarne izvedena kakovostno in  brez napak.

Zakaj je sončna elektrarna na ključ modra odločitev?

Sončna elektrarna na ključ je odlična investicija iz več različnih razlogov. Prvi razlog je zagotovo njen trajnostni vidik. Sončna elektrarna na ključ je samooskrbna elektrarna, ki za svoje delovanje ne potrebuje dodatne električne energije iz električnega omrežja, poleg tega pa tudi sama na čist način proizvede velike količine električne energije, ki dodatno ne obremenjujejo našega okolja. Dolgoročno gledano bomo namreč zagotovo vsi mogli preiti na pridobivanje električne energije iz čistih in obnovljivih virov, saj drugače naše okolje ne bo preživelo.

Drugi razlog pa je vaša denarnica. Sončna elektrarna na ključ je sicer kar velik finančni zalogaj, vendar se vam le-ta zelo hitro povrne. Sončna elektrarna namreč proizvede električno energijo, ki nato skrbi za energijsko samooskrbo vaše hiše. Že če zaradi sončne elektrarne ne potrebujete dobave več elektrike iz javnega električnega omrežja, na letni ravni za plačilo položnic enodružinske stanovanjske hiše prihranite med 840 in 1000 €. V petih letih se tako hitro približamo 5000 € prihranka le na račun položnic za elektriko. Poleg tega pa je predvidena življenjska doba sončne elektrarne vsaj 30 let, kar v vsem tem času pomenu skoraj 30 000 € prihranka. Če pa glede osvetljenosti in velikosti strehe izpolnjujete pogoje za večjo sončno elektrarno, pa lahko višek pridobljene električne energije tudi oddajate nazaj v električno omrežje. Tako ne le, da prihranite pri plačilu položnic za elektriko, še vsak mesec dobite nakazilo za oddano električno energijo.

Kakšne pogoje morate izpolnjevati za postavitev sončne elektrarne na ključ?

Lastnik sončne elektrarne na ključ lahko postane praktično vsak, ki za to izpolnjuje določene pogoje. Pomembna je namreč lega strehe, na kateri bi bili nameščeni paneli za sončno elektrarno in tudi njena nosilnost. Najbolj optimalno je, da je streha postavljena v orientaciji proti jugu, jugozahodu ali jugovzhodu, ter da ima naklon nekje med 20 in 40 stopinjami. Na tisti strani strehe, na kateri je predvidena sončna elektrarna na ključ, tudi ne sme biti nobenih strešnih oken.

Če vaša streha glede usmerjenosti izpolnjuje pogoje za postavitev sončne elektrarne, pa sledi naslednji korak pri odločanju, ali je sončna elektrarna na ključ primerna za vašo hišo. Kot smo že zgoraj omenili, izbran strokovnjak izvede izračune, kako veliko elektrarno bi lahko postavili na vaši strehi in ali bo zmogljivost elektrarne zadoščala potrebam vašega gospodinjstva. Za pridobitev 1 kW moči boste potrebovali približno 6 m2 površine strehe. Ob vsem tem pa je potrebno upoštevati še konstrukcijo strehe, saj je potrebno predvideti, ali bo obstoječa konstrukcija zdržala predvideno količino sončnih kolektorjev.

Do katerih subvencij ste upravičeni?

Že prej smo omenili, da je sončna elektrarna na ključ odlična naložba, ki se vam lahko povrne že v nekaj letih. Da pa se vam bo povrnila še hitreje, naj vam povemo, da ste z gradnjo domače sončne elektrarne upravičeni do marsikatere subvencije, kar vam bo zagotovo predstavil tudi vaš izbrani izvajalec za postavitev sončne elektrarne na ključ.

Najbolj znana je zagotovo subvencija Eko-sklada, pri kateri ob predloženi ustrezni dokumentaciji lahko dobite dobro subvencijo ali zelo ugoden kredit. Višina je odvisna od aktualnih pogojev in razpisov, ki si jih lahko preberete na uradni strani Eko-sklada.

Poleg tega pa vam bo izbrani izvajalec gotovo predstavil še nekatere druge možnosti za pridobivanje subvencij in nepovratnih sredstev. Marsikatera občina namreč ponuja subvencije za postavitev domače sončne elektrarne, saj se zaveda pomembnosti skrbi za trajnostno preskrbo z električno energijo. V primeru da  načrtujete oddajo električne energije v javno omrežje pa se o ugodnostih predhodno posvetujte tudi pri podjetju, ki na vašem območju uravnava omrežje z električno energijo.

Sončna elektrarna na ključ tako ni le okolju ampak tudi vaši denarnici prijazna investicija, ki bo vaše zaupanje zagotovo upravičila.

Zadnji prispevki