Sončna elektrarna za samooskrbo – cena je odvisna od različnih dejavnikov


sončna elektrarna za samooskrbo - cena

Postavitev sončne elektrarne je investicija, ki se na dolgi rok definitivno izplača. Sonce sije zastonj, zakaj ne bi tega izkoristili? Poleg tega, da izkoristimo obnovljiv vir energije, z domačo sončno elektrarno tudi varujemo okolje, s tem pa poskrbimo za čimmanjši ogljični odtis. Če imamo streho na sončni strani, je zagotovo dobra ideja, da nam jo krasi sončna elektrarna za samooskrbo, cena katere pa je odvisna od večih dejavnikov.

Cena pa ni odvisna le od sončnega dela strehe, ampak tudi od njenega naklona. Strokovnjaki pravijo, da je poleg tega, da je streha na južni strani, pomembno tudi da je njen naklon od 0 do 60 stopinj. Veliko ljudi se sprašuje ali se sploh izplača sončna elektrarna za samooskrbo. Cena investicije je resda precej visoka, vendar pa se vam lahko povrne že v 10 letih, ali pa še prej. Glede na to, da je življenska doba sončne elektrarne tudi do 30 let, se vam njena izgradnjna zagotovo izplača.

Kaj je sončna elektrarna?

Najbolj preprosto povedano, je sončna elektrarna sistem elementov, s katerimi se sončno sevanje pretvori v električno energijo. Njena postavitev ima veliko pozitivnih lastnosti. Poleg tega, da gre za obnovljiv vir energije, tudi ni izpustov škodljivih snovi v okolico. Vir energije, ki je Sonce, je popolnom a brezplačen, prav tako pa so tudi stroški vzdrževanja minimalni. Sončna elektrarna pa tudi varuje strešno kritino pred UV žarki, s tem pa ji podaljšuje življensko dobo.

Sončna elektrarna za samooskrbo – cena za izgradnjo

Veliko ljudi, se preden se odloči, da bi imeli domačo elektrarno, srečuje z vprašanjem, kolikšen je strošek postavitve sončne elektrarne. Čeprav je začetna investicija lahko visoka, pa se morate zavedati, da se vam bo zagotovo povrnila v dobi 10 let, če se boste odločili za subvencijo, pa še prej. Poleg tega pa se bodo stroški električne energije zmanjšali za kar 75%. Cena za izgradnjo sončne elektrarne je odvisna od večih dejavnikov, meddrugim tudi od površine na strehi, ki je na voljo, ter od kakovosti fotonaptostnih modulov. Najboljše izkoristke dosegajo monokristalne silicijeve celice, ki so malce dražje. Cenejše so polikristalne sončne celice, ki imajo sicer malo manjši izkoristek. Za maksimalni izkoristek sončnih celic, pa je pametno izbrati sledilne module, ki zaradi načina vgradnje lahko sledijo soncu. Ta sistem je drag, vendar pa je izkoristek najboljši. Ko boste v google vpisali sončna elektrarna za samooskrbo cena, boste hitro prišli do bolj natančnih informacij.

Cena izgradnje sončne elektrarne pa je odvisna tudi od letne porabe električne energije, pri čemer pa morate upoštevati tudi potencialno povečanje porabe energije v prihodnosti, naprimer zaradi toplotne črpalke, itd. Cena za standardno domačo elektrarno na enodružinskem objektu, se giblje okrog 200 evrov na kvadratni meter, brez montaže. Ker vemo, da povprečno gospodinjstvo na leto porabi 4000 – 5000 kWh elektrike na leto, bi lahko rekli, da bi bil znesek za izgradnjo sončne elektrarne okrog 10.000 evrov. Za točen izračun, ki je odvisen od večih dejavnikov, pa je najboljše, da pošljete povpraševanje izbranemu ponudniku. Ko boste pridobili informativno ponudbo in podpisali obrazec za ogled objekta, bodo mojstri po opravljenem ogledu in vseh potrebnih izmerah pripravili končno ponudbo. Vsebovala bo vse informacije, koliko naj bi stala vaša sončna elektrarna za samooskrbo, cena katere je odvisna tudi od ponudnika.

Načeloma se fotonapetostne module namesti na streho objekta, kateri ima števec za porabo električne energije že nameščen. Če je objekt namenjen za trajno bivanje, njegova uporabna površina pa ne presega 250 m2, potem si lahko obetetate znižano 9,5 % stopnjo DDV. Če pa boste module namestili na pomožni gospodarski objekt, kot je naprimer garaža, ali pa kozolec, bo investicija dražja zaradi 22 % DDV.

Proizvodnja in poraba električne energije na objektu, ki ima  sončno elektrarno, se obračuna po sistemu net metering, oziroma neto meritev. Kar pomeni, da se višek energije, ki jo proizvede vaša elektrarna, oddaja v omrežje, ko pa imate manjko energije, pa jo lahko spet dovajate iz omrežja. Tako ste lahko brez skrbi, tudi ob izpadih električne energije, ali pa v zimskem času, ko ni veliko sonca. Net meritev, je dejanski obračun med oddano in prevzeto električno energijo v določenenm obdobju.

Sončna elektrarna za samooskrbo, cena katere je lahko za nekatere visoka, pa je lahko dobra investicija tudi zato, ker lahko višek energije prodajate. Ob ogledu, vam bo strokovnjak podal mnenje, koliko se vam glede na idealno površino za domačo elektrarno, to izplača. Lahko pa za izgradnjo elektrarne za samooskrbo zaprosite tudi za subvencijo. Pogoji se vsako leto spreminjajo, načeloma pa vam povrnejo 20 % naložbe, kjer je všeto tudi nakup in montaža potrebne opreme. Višina subvencije je navzgor omejena na 180 evrov za 1 kVA nazivne električne moči naprave, ki je inštalirana. Vso potrebno dokumentacijo, ki je potrebna za pridobitev subvencije, vam lahko uredi ponudnik, ki ste ga izbrali. Prav tako, pa se pozanimajte, ali vam ponudnik sam nudi kakšno ugodno financiranje, naprimer nakup z obročnim odplačevanjem, ali pa potrošniško kreditiranje.

Zadnji prispevki