Strešni paneli zavarujejo vaš dom


strešni paneli

Vprašanje strešne kritine je še kako aktualno zlasti takrat, ko ste v fazi novogradnje ali pa ravno sprejemate odločitev, da bi bilo pametno zamenjati vašo že dotrajano strešno kritino. Ker gre za relativno drago investicijo, si zagotovo želite kritine, ki bo upravičila vaša pričakovanja po kakovostni strehi, ki bo vaš dom več desetletij varovala pred različnimi vremenskimi pojavi in naravnimi katastrofami. Če pa je poleg tega še enostavna za prekrivanje, preprečuje prevelike toplotne izgube in s svojo težo ne obremenjuje preveč obstoječe strešne konstrukcije, pa je izbira še toliko lažja. Eden izmed takšnih sistemov strešne kritine so strešni paneli.

Kakovostna strešna kritina, ki zavaruje vašo streho pred številnimi vremenskimi pojavi

Slovenija je dežela spremenljivega vremena, kjer ne moremo uiti pestri paleti številnih vremenskih pojavov. Zato je pri izbiri strešne kritine potrebno biti pozoren tudi na to, ali je prilagojena na številne vremenske pojave. Streha v Sloveniji mora namreč v enem letu prenesti močno osvetljenost Sonca, močan in oster veter, številne nalive, hkrati pa mora biti prilagojena na širok razpon temperatur, ki se v povprečju raztezajo vse od -15 stopinj Celzija pa vse do 40 stopinj Celzija.

Kritina, ki v splošnem velja kot kakovostna kritina, pripravljena na vse vremenske pojave, so vsekakor strešni paneli. Poleg prilagodljivosti številnim vremenskim pojavom, pa jih odlikuje tudi lastnost, da so skoraj vse vrste strešnih panelov primerne tudi za strehe z višjimi nakloni. To je koristen podatek zlasti za tiste, ki se nahajate v krajih, kjer ste vsako leto bogato obdarjeni s snegom.

Vseeno pa morate biti pozorni, da vsi strešni paneli niso enako odporni na številne vremenske pogoje in temperature, zato bodite pri njihovem nakupu vsekakor pozorni na specifikacije, v katerih se morajo nahajati podatki o tem, koliko so izbrani strešni paneli primerni za določene pogoje. Zlati je to pomembno takrat, ko izbirate med navidezno podobnimi strešnimi paneli, med katerimi je edina opazna razlika v ceni posameznih strešnih panelov. Zavedajte se, da vam kakovostni strešni paneli lahko služijo več desetletij, zato naj v tem koraku cena ne bo odločilni faktor.

Majhne toplotne izgube

Strešni paneli so na trgu prisotni že dolgo časa, vse bolj pa so priljubljeni zlasti v zadnjih letih, saj je razvoj strešnih panelov zajadral v smer energetske učinkovitosti in ekološkega pristopa v gradnji. Čeprav lahko trenutno izbirate med široko paleto različnih vrst strešnih panelov, so najbolj priljubljeni tisti, ki ne le poskrbijo za to, da je vaša hiša zaščitena pred zunanjimi vplivi, ampak hkrati tudi preprečijo velike toplotne izgube, po katerih so znane nekoliko bolj klasične vrste strešnih kritin.

Strešni paneli danes v sebi skrivajo tudi nekaj centimetrski pas izolacije, ki preprečuje toplotne izgube, kar igra pomembno vlogo zlasti v zimskih mesecih, hkrati pa skrbi tudi za to, da se hiša v poletnem času ne pregreje. Nekateri strešni paneli vam tudi omogočajo, da v zimskem času v notranjost hiše oddajajo IR toploto, ki so jo prejeli od osvetljevanja Sonca in tako ne le poskrbijo, da hiše ne prizadenejo toplotne izgube, ampak olajšajo ohranjanje njene stalne temperature, kar se odraža tudi pri nižjem računu za ogrevanje.

Lahka strešna konstrukcija omogoča enostavno prekrivanje

Strešni paneli pa se lahko pohvalijo še z eno odliko in to je njihovo enostavno prekrivanje. So namreč zelo lahka strešna kritina, zaradi česar prekrivanje s strešnimi paneli ne postane mukotrpno prekladanje težkih bremen. Posamezen strešni panel kljub svoji veliki dimenziji v povprečju tehta le nekje med 2 in 3 kilogrami.

Pomembno je tudi poudarjati, da ravno zaradi svoje majhne mase, strešni paneli ne obremenjujejo obstoječe strešne konstrukcije. Ta podatek pride prav zlasti tistim, ki se odločate za prenovo strešne kritine in vas je strah, da boste zaradi tega morali ponovno postaviti celotno strešno konstrukcijo. Z izbiro strešnih panelov je ta skrb odveč, saj omogočajo prekrivanje na že obstoječo strešno konstrukcijo, kar vsekakor odtehta velik strošek, ki bi ga bilo potrebno opraviti pri prekrivanju z ostalimi vrstami strešne kritine.

Pozorni bodite na kvaliteto

Strešni paneli so tako vrsta strešne kritine, ki ji bo vaša hiša, pa tudi denarnica na dolgi rok zelo hvaležna. Pomembno je le, da v široki paleti različnih proizvajalcev strešnih panelov izberete tistega, ki vam bo ponudil najboljše razmerje med ceno strešnih panelov, ki jih ponuja, ter njihovo kakovostjo in nenazadnje tudi kakovostjo opravljene storitve prekrivanja strehe. Nič vam ne koristi, če za zelo ugodno ceno kupite nekakovostne strešne panele, ki vas bodo pustili na cedilu ob prvi večji vremenski ujmi in boste takrat zopet morali kupovati nove. Nakup strešne kritine naj bo naložba za več desetletij, zato se mu temeljito posvetite in dobro preverite ponudbo. Le tako boste naslednjih nekaj deset let skozi vse leto brezskrbno uživali v vašem domu, ki bo pokrit z zanesljivimi strešnimi paneli.

Zadnji prispevki