Uporaba sončne energije – kakšne koristi prinese vaši denarnici?


uporaba sončne energije

Pomen uporabe energije, pridobljene z obnovljivih virov energije je vsako leto pomembnejši. Če na porabo energije vetra in vode kot posamezniki težko vplivamo, pa lahko zelo dobro izkoristimo energijo sonca. Razkrivamo vam nekaj nasvetov, kako lahko uporaba sončne energije prinese korist tudi vaši denarnici in ne le okolju.

Slovenija je energetsko zelo slabo samooskrbna

Če na problem slabe izkoriščenosti obnovljivih virov energije pogledamo z nekoliko širšega vidika, hitro ugotovimo, da bi bilo potrebno močno izboljšati že področje samooskrbe z električno energijo, da o prenizki izkoriščenosti energije iz obnovljivih virov, sploh ne govorimo. Po podatkih statističnega urada, je Slovenija energetsko odvisna v kar 48,7 %. To pomeni, da smo za skoraj polovico porabljene električne energije odvisni od tujine. Energijo pa iz obnovljivih virov energije pridobimo v le 21 %, vsa ostala pridobljena električna energija pa izhaja iz neobnovljivih in za okolje veliko bolj škodljivih virov.

Veliko bolj presenetljiv pa je podatek, da je uporaba sončne energije, oziroma njeno pridobivanje zelo visoko, sploh če ob tem upoštevamo, da k večji proizvodnji sončne energije prispeva tudi veliko število gospodinjstev, ki se je že odločilo za postavitev domače sončne elektrarne.  Uporaba sončne energije namreč znaša skoraj 30 % vse pridobljene električne energije iz obnovljivih virov. K izboljšanju tako samooskrbe z električno energijo, kot tudi večjemu deležu pridobljene energije iz obnovljivih virov pa lahko zelo veliko prispevate sami, če se odločite za domačo sončno elektrarno, oziroma katero drugo obliko domačega izkoriščanja sončne energije.

Uporaba sončne energije ponuja več različnih možnosti

Sončna energija je brezplačni energent, ki nam ponuja veliko različnih možnosti koriščenja. Uporaba sončne energije je tako mogoča v najbolj prepoznavni obliki, torej sončni elektrarni. Ta deluje tako, da na ustrezno orientirano streho namestite module sončnih celic, ki nato prejeto sončno energijo pretvorijo v električno energijo in tako poskrbijo, da je vaš dom energetsko samooskrben. Poleg tega pa uporaba sončne energije prek elektrarne lahko prinese tudi višek energije, ki ga v vašem gospodinjstvu ne porabite. V tem primeru električno energijo oddajate v javno električno omrežje, kar pomeni, da vam elektro podjetje povrne znesek oddane električne energije.

Uporaba sončne energije pa je mogoča tudi preko sončnih kolektorji. Sončni kolektorji omogočajo neposredno ogrevanje vode in vašega doma. Običajno so nameščeni na tisto stran hiše, ki je s soncem obsijana največji del dneva. Če se odločite za sončne kolektorje, lahko ogrevanje vašega doma hitro postane praktično brezplačno.

Tretja možnost, ki jo ponuja uporaba sončne energije pa so sončni kolektorski sistemi. Sončno kolektorski sistem namreč deluje tako, da izkorišča toploto sonca za ogrevanje in uparjanje vode. Tlak, ki pri tem nastane, poganja posebno turbino, ki nato s pomočjo generatorja pretvori energijo vodne pare, segrete s pomočjo sočne toplote, v električno energijo.

Investicija v mini sončno elektrarno se vam hitro povrne in obrestuje

V Sloveniji se kot uporaba sončne energije najpogosteje kaže v obliki sončnih kolektorjev ter domačih sončnih elektrarn. Tako pridobljena sončna energija je v obeh načinih ekološka in pripomore k znižanju mesečnih stroškov vzdrževanja gospodinjstva, toda domača sončna elektrarna vam poleg nižjih mesečnih stroškov prinaša še možnost zaslužka.

Uporaba sončne energije za namene pridobivanja električne energije se na prvi pogled marsikomu zdi draga in nepotrebna investicija. Toda če naredite nekaj osnovnih izračunov in nekoliko bolje spoznate sistem delovanja domače sončne elektrarne, hitro ugotovite, da se vam investicija še kako izplača.

Najprej je potrebno poudariti, da je Slovenija dežela, s katero je sonce zelo radodarno, zato se lahko pohvalimo z velikim številom sončnih dni, zaradi česar je velika večina slovenskih domov potencialno primerna za izkoriščanje sončne energije. Uporaba sončne energije za potrebe pridobivanja električne energije na strehi vašega doma je mogoča, če imate streho prav orientirano, da je streha dovolj nosilna, da se bo nanjo lahko pritrdilo sončne module, ter da na tisti strani strehe, na katero nameravati namestiti module sončnih celic, ni nobenih strešnih oken ali drugih arhitekturnih dodatkov.

Ko začnete nekoliko bolj resno razmišljati o tem, da se uporaba sončne energije v obliki domače sončne elektrarne res splača, pokličite na dom strokovnjaka, najbolje da iz podjetja, pri katerem želite pozneje tudi kupiti sončno elektrarno, da izvede vse potrebne izračune. Strokovnjak bo tako hitro ugotovil, ali imate potencial, da se vam bo postavitev domače sončne elektrarne res izplačala. Izplačala pa se vam bo v primeru, da imate možnost pridelati dovolj električne energije, da se vam bo investicija v sončno elektrarno lahko povrnila v nekaj letih. Življenjska doba sončne elektrarne naj bi trajala do 30 let in več. To pomeni, da če se vam investicija povrne že v nekaj letih, recimo petih letih, odvisno tudi od višine pridobljenih subvencij, vam ostalih 25 let prinaša le še dobiček, sploh, če pridelate toliko električne energije, da jo lahko oddajate tudi v javno električno omrežje.

Kako do subvencij?

Ker za povprečno štiričlansko družino sončna elektrarna na ključ stane nekje med 2000 in 5000 evri, je to za marsikoga zelo visok začetni vložek, ki si ga morda ne more privoščiti, kljub zavedanju, da se mu bo investicija v nekaj letih povrnila. Zato je pred začetkom tako pomembne investicije mogoče pridobiti tudi subvencijo, oziroma zelo ugoden kredit. V Sloveniji ureja subvencije s področja energetike in varovanja okolja Ekosklad. Zato vam svetujemo, da pred nakupom sončne elektrarne preverite, kakšne subvencije in okoljske kredite trenutno ponuja. Pridobitev subvencije preko Ekosklada je enostavna, hkrati pa tudi nepovratna. Izpolniti morate le vlogo in priložiti ustrezno dokumentacijo.

Uporaba sončne energije je našemu domu in denarnici veliko prijaznejša kot bi si lahko mislili, zato ne odlašajte in preverite, ali tudi vi lahko postanete novi ponosni lastnik domače sončne elektrarne.

Zadnji prispevki