Kaj določa velikost sončne elektrarne? In druga zanimiva dejstva o sončnih elektrarnah


velikost sončne elektrarne

O sončnih elektrarnah je kar nekaj znanega, vseeno pa si moramo pred namestitvijo odgovoriti na nekaj vprašanj. Recimo, kakšno velikost sončne elektrarne potrebujem? V koliko letih se mi bodo stroški namestitve povrnili? Se mi namestitev sončne elektrarne sploh izplača? To so vprašanja, katerih odgovori lahko pomembno vplivajo na to, ali se bomo sploh odločili za nakup. Poleg teh »klasičnih« dejstev pa vam predstavljamo tudi nekaj zanimivosti, ki vas bodo pozabavale in morda še dodatno navdušile za nakup sončne elektrarne.

Sončne elektrarne poskrbijo za velike prihranke

Ne glede na velikost sončne elektrarne lahko v nekaj letih pričakujete, da se vam bo strošek investicije povrnil. To pomeni, da boste lahko prihranke vložili kam drugam, namesto da bi iz meseca v mesec plačevali položnice.

Razmislek o dimenziji sončne elektrarne je nujen

Strokovnjaki odsvetujejo postavitev prevelike ali premajhne sončne elektrarne. Predimenzionirana ali poddimenzionirana sončna elektrarna vam bo namreč na dolgi rok povzročila kar nekaj stroškov. Za sončno elektrarno s preveliko površino za potrebe vašega doma boste namreč plačali precej več kot če bi izbrali primerno velikost sončne elektrarne za vaše gospodinjstvo, proizvedene električne energije pa ne boste v celoti izkoristili. Premajhna sončna elektrarna pa je problem ravno v drugo smer, saj boste sicer za postavitev lahko plačali bistveno manj, vendar boste potem morali električno energijo odkupovati od drugih ponudnikov – se vam to res izplača?

Kakšna moč oziroma velikost sončne elektrarne je torej primerna za vas? Predpisi nazivno moč domače sončne elektrarne omejujejo na 11 kVA. To naj bi po izračunih zadostovalo za povprečno slovensko gospodinjstvo, ki se ogreva s klasičnimi električnimi ogrevali (toplotna črpalka, električno talno gretje, infrardeči paneli…)

Pri nakupu vam lahko pomaga Eko sklad

Eko sklad je namenjen pomoči državljanom, ki želijo svoje domove na določene načine narediti nekoliko bolj okolju prijazen. Tovrstne investicije lahko nagradi in jim do izvedbe pomaga z nepovratnimi ali povratnimi finančnimi sredstvi. V primeru sončne energije ste lahko, če nameščate sončno elektrarno za svoje gospodinjstvo ali za malo poslovno stavbo, upravičeni do nepovratne finančne spodbude, s katero boste lahko pokrili velik delež stroškov.

Za »posladek« pa še pet zanimivih dejstev o sončni energiji:

  1. Sončno energijo so uporabljali že v sedmem stoletju pred našim štetjem. Tedaj se jim še ni bilo treba ubadati s podatki, kot sta cena in velikost sončne elektrarne, saj te v smislu današnjih seveda še niso obstajale. Najstarejše omembe uporabe sončne energije opisujejo prižiganje ognja z usmerjanjem Sončeve svetlobe v eno točko, podobno kot to danes lahko storimo s povečevalnim steklom. Približno štiri stoletja kasneje so z ogledali, ki so usmerjala sončno energijo, prižigali bakle za verske obrede. Prve solarne plošče, kakršne poznamo danes, so izumili leta 1954, zametki te tehnologije pa segajo že v leto 1883.
  2. V eni uri Sonce na Zemljo pošlje dovolj energije, da bi za eno leto lahko pokrili energetske potrebe vsega planeta. Sicer smo še precej daleč od trenutka, ko se bo vsa Zemlja napajala z električno energijo, pridobljeno izključno preko Sončeve svetlobe, a izračuni kažejo, kako neverjeten potencial ima ta tehnologija.
  3. Cena sončnih celic je od sedemdesetih let prejšnjega stoletja padla za 99 odstotkov. Nekdaj so si sončne elektrarne ne glede na velikost (sončne elektrarne so dražje, čim se njihove dimenzije povečajo) lahko privoščili le izjemno bogati, danes pa je ta investicija, čeprav še vedno ni ravno poceni, bistveno nižja. Tako se je število uporabnikov sončnih celic po vsem svetu v zadnjih 30 letih bistveno povečalo.
  4. V 30 letih uporabe sončnih celic za pridobivanje električne energije lahko ogljični odtis svojega doma zmanjšate za 100 ton. Sončne elektrarne veljajo za enega najbolj okoljsko čistih načinov pridobivanja električne energije, saj praktično nimajo ogljičnega odtisa, poleg tega pa se z uporabo sončne energije bistveno zmanjša tudi količina drugih škodljivih emisij.
  5. Sončne celice so najprej poganjale satelite v vesolju. Eden prvih načinov uporabe sončnih celic je bil dovajanje električne energije satelitom. Prvi tovrstni satelit je bil satelit Vanguard I, katerega radio je leta 1958 napajala enovatna sončna celica. Šest let kasneje je NASA v vesolje poslala satelit Nimbus, ki se je v celoti napajal s sončno energijo. Še dve leti kasneje pa so v vesolje poslali opazovalno postajo, ki je za svoje potrebe po električni energiji ravno tako uporabljala sončno energijo.

V članku, ki je pred vami, ste si lahko pogledali, kako pomembno je določiti primerno velikost sončne elektrarne za vaš dom, kako investicijo izpeljati čimbolj cenovno ugodno in si prebrali še nekaj zanimivih dejstev. Tako opremljeni z znanjem se lahko v investicijo podate samozavestno in svoj dom naredite bolj samooskrben, vašo denarnico pa na dolgi rok razbremenite mesečnih stroškov s plačilom električne energije. Poleg tega vam bo za namestitev domače sončne elektrarne hvaležna tudi narava.

Zadnji prispevki