Koliko stane zavarovanje sončne elektrarne?


zavarovanje sončne elektrarne - cena

Sončna elektrarna je koristna, a tudi draga investicija, ki je ne glede na to, kako kakovostno je bila izdelana in postavljena, izpostavljena nepredvidenim nevarnostim. Zato je tako kakor vse drugo vrednejše premoženje ob postavitvi sončne elektrarne pametno razmisliti tudi o zavarovanju sončne elektrarne. Marsikoga ob tem skrbi, koliko stane zavarovanje sončne elektrarne. Cena je namreč odvisna od številnih dejavnikov, med katerimi je zagotovo ponudba izbrane zavarovalnice ter moč in velikost same sončne elektrarne.

Zakaj se splača odločiti za zavarovanje sončne elektrarne?

Zavedati se morate, da so sončne elektrarne prilagojene zelo pestri paleti različnih vremenskih pogojev. Toda kljub vsemu, lahko še vedno pride do marsikatere nesreče, ki bi lahko negativno vplivala na delovanje sončne elektrarne ali jo celo poškodovala. Med nesreče, ki jih kljub natančni izdelavi in rednemu pregledovanju sistema sončne elektrarne ne morete vplivati spadajo močan veter, potres, ki poruši hišo, poškodba na inštalaciji, zelo močna toča, požar v hiši ali na strešni konstrukciji … Zato je zelo koristno, da se odločite za zavarovanje sončne elektrarne. Cena zavarovanja je veliko nižja, kot si morda mislite, vsekakor pa je nižja od cene popravila celotne škode, ki bi jo morali poravnati ob morebitni poškodbi nezavarovane sončne elektrarne.

Ko kupite nov avto verjetno ne oklevate pri sklenitvi zavarovanja, čeprav v specifikacijah avtomobila piše, da je kakovosten, odporen in vsestransko testiran. Enako naj bo tudi pri sončni elektrarni, za katero ste zagotovo odšteli kar nekaj svojih prihrankov. Vedeti morate, da nesreča nikoli ne počiva, zato vam pri tem pomaga dobro izbrano zavarovanje sončne elektrarne. Cena je sicer predmet pogajanj med tem, za katere primere želite zavarovati svojo sončno elektrarno, vsekakor pa bodite pri sklenitvi zavarovanja pozorni, da boste izbrali ponudnika, ki vam bo omogočal najboljše razmerje med pogoji zavarovanja in ceno sklenjenega paketa zavarovanja.

Kje lahko sklenete zavarovanje sočne elektrarne?

Za sklenitev zavarovanja sončne elektrarne lahko izbirate med kar nekaj možnostmi. Pri tem lahko opozorimo, da tistim, ki nameravate za postavitev sončne elektrarne najeti še dodaten kredit, po navadi zavarovanje za sončne elektrarne ponudi že izbrana banka, ki ima za te primere že vnaprej pripravljene pakete, ki med drugim vključujejo tudi ustrezno zavarovanje sončne elektrarne in ne le zavarovanja kredita.

Vsi ostali, ki pa nameravate postavitev sončne elektrarne financirati z lastnimi prihranki in nepovratno subvencijo Eko sklada, pa lahko izbirate med številnimi zavarovalnicami, ki ponujajo zavarovanje sončne elektrarne. Cena se med posameznimi zavarovalnicami sicer razlikuje, a najnižja cena paketa zavarovanja ne pomeni nujno najbolj ugodne ponudbe.

Kakšna je zavarovanje sončne elektrarne cena?

Preden se odločimo za sklenitev zavarovanja pri določenem ponudniku, se moramo zagotovo predhodno pozanimati kaj vse zajema zavarovanje sončne elektrarne, cena letne zavarovalne premije in predvsem, kolikšno je povračilo zavarovalnice v primeru manjše ali večje nesreče. Vse te informacije morate pridobiti že v postopku, ko izbirate, pri katerem ponudniku boste sklenili zavarovanje sončne elektrarne. Cena pa je poleg osnovnega paketa odvisna tudi od tega, kako velika je vaša sončna elektrarna in kolikšna je njena zmogljivost. Vsekakor ne morate pričakovati da bo zavarovanje sončne elektrarne cena enaka tako za majhne kot velike sončne elektrarne. Prav iz tega razloga boste na internetu zagotovo našli podatke o tem, kakšne pogoje sklenitve ponuja določena zavarovalnica za zavarovanje sončne elektrarne. Cena določenega paketa zavarovanja pa na internetu ni navedena.

Na kaj morate biti pozorni pri sklenitvi zavarovanja?

Za konec pa bi vas radi opozorili še na to, na kaj morate biti pozorni, ki sklepate zavarovanje sončne elektrarne. Cena in pogoji zavarovanja so po navadi jasno prikazani. Vaša naloga pa je, da se dobro pozanimate, v katerim primerih ste tudi upravičeni do odškodnine. Odškodnina za primere poškodovanja ali uničenja sončne elektrarne v primeru različnih vremenskih pojavov, je vključena v praktično vsako zavarovanje sončne elektrarne. Cena zavarovanja pa mnogokrat vključuje še dodatne okoliščine, ki vas upravičijo do odškodnine. V to skupino zagotovo spadajo poškodbe sončne elektrarne, ki so nastale kot posledica gašenja, rušenja ali čiščenja sončne elektrarne ter tudi poškodbe na inštalaciji. Kljub temu, da to niso tako redke nesreče, kar nekaj zavarovanj za sončne elektrarne tega ne vključuje v svojem osnovnem paketu. Še redkeje pa zavarovanje sončne elektrarne vključuje odškodnino do škode, ki je nastala v obliki finančnih izgub. Marsikdo ob sklepanju zavarovanja namreč pozabi, da se mu lahko zgodi, da v kakšnem mesecu sončna elektrarna ne bo pridelala dovolj električne energije, zaradi česar bo utrpel izgubo, saj bo moral električno energijo tako jemati iz javnega električnega omrežja. Nekatere zavarovalne police tako vključujejo tudi odškodnino za finančno škodo. So pa ti zavarovalni paketi običajno dražji in bolj primerni za tiste, ki sončno elektrarno koristijo v gospodarske namene.

Za konec želimo poudariti le to, da je zavarovanje sončne elektrarne zelo pametna odločitev, ki pa jo morate sprejeti z dobrim premislekom. Le tako boste lahko sklenili dobro zavarovanje za sončne elektrarne, cena pa bo ustrezala vašim željam in zmožnostim.

Zadnji prispevki